BANJALUKA – Mala i srednja preduzeća de fakto su temelj ekonomije, odnosno privrede cijele EU i ostvaruju više od 90 odsto ukupnog prihoda u svakoj ekonomiji EU, rekao je danas u Banjaluci ambasador Češke u BiH Jirži Kudela na otvaranju šeste sesije “Parlamenta za Evropu”.

Na ovom skupu, čiji organizator kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH, biće razmatrane teme o razvoju malih i srednjih preduzeća, te harmonizaciji statističkog sistema BiH.

Kudela je rekao novinarima da u Češkoj mala preduzeća imaju od 10 do 50 zaposlenih, srednja do 250, te da ona ostvaruju preko 90 odsto prihoda privrede jedne zemlje.

On je iznio podatak da na hiljadu stanovnika u Češkoj ima oko 80 malih i srednjih preduzeća, dok u zemljama EU taj broj iznosi 45, a u BiH na hiljadu stanovnika ima svega sedam do osam takvih preduzeća.

Kudela je istakao da je cilj današnje sesije koja okuplja poslanike državnog parlamenta, entiteta i Skupštine distrikta Brčko da razgovaraju o pitanjima malih i srednjih preduzeća i iskustvima koje su stekle zemlje članice EU po ovom pitanju.

Skupu prisustvuju predstavnici parlamenata BiH, Republike Srpske i FBiH i Skupštine distrikta Brčko.

Parlamentarcima BiH o važnosti statistike za proces evropskih integracija, kao i o najboljim praksama govoriće Marie Bogata iz EUROSTAT-a, dok će se predstavnici slovenačkog Ministarstva javne uprave Dušan Kričej i Tea Bategelj fokusirati na najsavremenije metode i sisteme za administrativno pojednostavljivanje procedura za otvaranje i rad malih i srednjih preduzeća.

Izvor Agencije