BANJALUKA – Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović izjavio je da se problem preduzeća “Fruktona”, čiji radnici prostestuju u Banjaluci, može riješiti poništavanjem privatizacije preduzeća, s obzirom da vlasnik nije ispoštovao preuzete obaveze iz ugovora o privatizaciji.

“Sljedeći korak biće tužba prema vlasniku ‘Fruktone’ da iz svoje imovine, odnosno akcija, nadoknadi štetu koju je prouzrokovao preduzeću”, rekao je Jugović i dodao da je “Fruktona” primjer preduzeća u kojem nije zaživjelo korporativno upravljanje, odnosno povrijeđeni su vlasnički odnosi, jer su radnici istovremeno i vlasnici oko 30 odsto akcija preduzeća.

Oko 60 radnika banjalučke fabrike sokova “Fruktona” nastavilo je danas mirne proteste zbog teškog materijalnog položaja ovog preduzeća, uz protestnu šetnju do zgrade Vlade RS.

Predstavnik malih akcionara “Fruktone” Mladen Petković rekao je da će u potpunosti poslušati savjet Saveza udruženja malih akcionara RS te da će, prije svega, pokušati da ožive proizvodnju u ovom preduzeću.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Fruktone” Ljubomir Krečar izjavio je da se niko od zvaničnika Vlade nije obratio radnicima, jer je “Fruktona” privatizovano preduzeće.

“Smatram da premijer RS treba da stane u zaštitu radnika, odnosno da sprečava, a ne da predlaže stečaj”, rekao je Krečar komentarišući jučerašnju izjavu premijera Dodika da je to privatni problem vlasnika firme, te da Vlada tu ne može ništa učiniti.

On je dodao da takav stav Vlade predstavlja legalizovanje nepravilnosti rada vlasnika “Fruktone”, jer je, kako je rekao, “neko vlasniku omogućio da godinama ne plati porez i doprinos i obaveze iz Zakona o radu”.

Prema riječima predsjednika Granskog sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije RS Jove Jovanovića, nedopustivo je da se ovo preduzeće zatvori, da većinski vlasnik napusti zemlju, a da Upravni odbor ne pregovara sa radnicima.

“Plašim se da ovo ne bude početak sličnih pojava i u drugim preduzećima”, rekao je Jovanović, dodajući da je resorno ministarstvo nemoćno jer Upravni odbor “Fruktone” nije donio rješenje kako da se pokrene proizvodnja u ovom preduzeću.

Radnici “Fruktone” proteste su nastavili šetnjom prema zgradi Vlade RS.

Oni traže da hitno bude riješena pitanja pokretanja proizvodnog procesa u fabrici, isplata zarađene plate za desembar 2009. godine, isplata plate za januar, februar, mart i april ove godine, isplata razlika plata za mart, april i maj prošle godine za 60 radnika, te da se poveže staž za sve radnike od 1. januara 1999. godine do danas.

Izvor Agencije