LONDON – Prof. Teodor Ruzvelt Maloh, glavni kandidat Donalda Trampa za ambasadora u EU, kaže da bi jedinstvena valuta evrozone mogla da doživi slom u narednih 18 mjeseci.

Maloh, koji je predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Global Fiduciary Governance i "Roosevelt Group", rekao je u intervjuu za britanski javni servis BBC da bi zauzeo "kratku poziciju" na berzi u trgovanju s evrom, što znači da bi se kladio na pad vrijednosti jedinstvene valute.

"Jedna od stvari koje bih uradio u 2017. jeste zauzimanje kratke pozicije prema evru. Mislim da je to valuta koja je ne samo na izdisaju, već ima stvarni problem i mogla bi da doživi slom u narednih godinu do godinu i po dana", kazao je on.

"Nisam jedina osoba ili ekonomista sa takvim pogledom na stvari. Neko priznat kao Džozef Stiglic, čuveni ekonomista Svjetske banke, napisao je cijelu knjigu na tu temu", dodao je Maloh.

Osvrćući se na perspektive britansko-američke privredne saradnje, ocijenio je da bi Britanija mogla da dogovori "uzajamno koristan" sprazum o slobodnoj trgovini sa Amerikom za samo 90 dana.

Uprkos preprekama, kako je naveo, Britanija će dobiti sporazum o slobodnoj trgovini prije drugih u EU, a izbori u Holandiji, Francuskoj i Njemačkoj bi, smatra, mogli da dovedu do fundamentalne reorganizacije unije.

"Lično nisam siguran da će biti Evropske unije sa kojom bi se pregovaralo o slobodnoj trgovini", rekao je Maloh.

Na pitanje da li će potencijalno biti više bilateralnih sporazuma sa različitim zemljama, odgovorio je da smatra da su "izgledi za to, u izmijenjenoj političkoj stvarnosti, veći".

"Mislim da se Donald Tramp jako protivi nadnacionalnim organizacijama, on vjeruje u nacionalne države, u bilateralne odnose, i mislim da on smatra da je EU promašila svoj cilj. Čini mi se takođe da Tramp smatra da se EU u posljednjih nekoliko decenija jako izokrenula, najviše pogodujući Njemačkoj", naveo je Maloh.

Dodao je da su sadašnji pregovori o slobodnoj trgovini između SAD i EU, pod nazivom Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i inesticije (TTIP) – "mrtvi", te da je za Sjedinjene Države najbolje ako Britanija sprovede "čist" Bregzit.

Kada jednom bude izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije, Velika Britanija može da zaobiđe "birokrate u Briselu" i da "napravi sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je. Maloh je ocijenio da bi bilo kakav pokušaj EU da blokira Britaniju da započne pregovore sa SAD-om bio "apsurdan" i bio bi nalik "mužu koji pokušava da spriječi ženu da počini preljubu", prenio je BBC.