BIJELJINA – „Mi živimo za poljoprivredu, i živimo od poljoprivrede. Drugog posla nemamo“, kaže Mladen Lazić, vlasnik MAMEX-a iz Bijeljine. MAMEX  se trenutno bavi proizvodnjom svježeg, ali jako brzo će postati i proizvođači prerađenog povrća, uglavnom kiselog povrća i ajvara.

„Ovo je porodični biznis. Nas petero, uz podršku 35 sezonskih radnika, radimo sve što treba. Ja vozim kamion i popravljam traktor. Ukratko, činim sve da bih nas održao u pokretu, a svi radimo na njivi i beremo povrće.”, kazao je Lazić.

MAMEX d.o.o. datira iz 2007. godine.

„Prvo smo se bavili otkupom povrća od proizvođača iz Semberije, i njegovim izvozom u Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Rusiju i Bugarsku,“ kaže Lazić. „Ali, brzo smo uvidjeli da ukoliko želimo da snabdijevamo naše kupce tokom cijele godine, a ne samo tokom ljetne sezone,  moramo uzgajati vlastito povrće. Kako niko drugi to nije radio, morali smo pokrenuti plasteničku proizvodnju paprika i krastavaca.“, dodaje on.

2010. godine kupili su zemlju i sagradili trideset plastenika na tri hektara zemlje. Ali, to je bio tek početak.

„Ja vjerujem u domaću proizvodnju. Kako mladi odlaze sa sela, i sele u gradove ili idu raditi u inostranstvo, puno zemlje se moglo kupiti. Šta više, poplave iz 2104. su preplašile mnoge ljude koji su se povukli iz poljoprivrede, i cijena zemlje je pala. Mi smo u tome vidjeli šansu. Podigli smo kredite i iskoristili neke podsticaje i kupili smo još 30 hektara zemlje,“ objašnjava Mladen.

“Mamex” sada proizvodi 1,800 tona krastavaca, paprika, zelene salate, špinata, cvekle, bijelog luka i krompira, i kupuje dodatnih 2.800 tona od sedam većih proizvođača u Semberiji.

„Nekih 20 odsto proizvoda izvozimo u Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju, a ostatak prodajemo prodajnim lancima u Bosni i Hercegovini,” navodi Lazić.

Veliki iskorak

„U poplavama iz 2014. godine izgubili smo sve usjeve, ali nismo odustali. Kada neki odluče da zatvore biznise, drugi odluče da idu dalje,“ kaže Mladen Lazić.

Mladen dodaje da su im poplave ukazale na to da moraju promijeniti svoj poslovni model i učiniti ga otpornijim. Tada su počeli planirati da otvore fabriku za proizvodnju kiselog povrća i ajvara.

„Tražeći pomoć za kupovinu neophodne opreme, 2017. smo pri Sweden/USAID FARMA II projektu aplicirali za nepovratna sredstva. Kada sagledam koliko smo do sada uložili u izgradnju fabrike, iznos novca koji smo tražili relativno nije bio toliko velik, ali to povjerenje u našu viziju koju smo dobili od projekta nam je dalo inicijalnu kapislu i dodatno nas podstaklo da nastavimo sa našim planovima.“, dodaje on.

Sredinom jula “Mamex” će otvoriti fabriku i lansirati osam novih proizvoda: Mamin recept ajvar, te kisele krastavce, miješanu salatu, cveklu, bijele i žute filete paprike, kao i prženu papriku i sok od paradajza. Sweden/FARMA II projekt sada dizajnira etikete za Lazićeve nove proizvode.

„U prvoj godini ćemo proizvesti 500,000 tegli naših proizvoda, a prodajnim lancima ćemo prodati 1,000 tona svježeg povrća. Za rad u tvornici ćemo zaposliti još 20 do 30 radnika. Naredne sezone bismo mogli udvostručiti proizvodnju, ali za to nam je potrebna pomoć u nabavci još jednog tunela za pasterizaciju [FARMA II projekt obezbijedio je jedan], vakum duplikatora za ajvar i još jedne pećnice“ naglašava Lazić.