BANJALUKA – Vlada RS usvojila je Uredbu o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe, kojom će marža za osnovne prehrambene proizvode biti smanjena sa 10 na osam odsto u maloprodaji i sa osam na šest procenata u veleprodaji.

“Ova uredba odnosi se na so za ljudsku ishranu od jednog kilograma, životinjsku i biljnu mast, suncokretovo ulje, margarin, pasterizovano mlijeko i jogurt pakovani u plastičnu foliju od jednog litra, pšenično brašno, na proizvodnju hljeba, rafinisani šećer iz trske i repe, šećer kristal pakovanja od jednog do pet kilograma, hranu za dojenčad i bebe i na proizvodnju lijekova, osim za upotrebu u veterinarskoj medicini, gdje smo maržu smanjili sa 10 na osam odsto”, rekao je predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

Džombić je novinarima, nakon tematske sjednice Vlade RS o mjerama u vezi sa zahtjevima socijalnih partnera za zaštitu radnih mjesta i standarda radnika u RS, rekao da je Vlada RS za ovu uredbu dobila saglasnost svih učesnika, osim od Privredne komore u dijelu koji se odnosi na ograničavanja marži.

“Uredbu smo ograničili na dva mjeseca da bismo vidjeli efekte. Analiziraćemo da li će i u kojoj mjeri ona uticati na smanjenje osnovnih prehrambenih proizvoda koje definiše”, rekao je Džombić.

Premijer RS je naveo da je Vlada podržana u namjeri da interveniše sa 20 000 tona hljebnog žita koje će, putem robnih rezervi, staviti na raspolaganje mlinarima i na taj način obezbijediti da se stabilizuje cijena hljeba u narednom periodu.

Džombić je napomenuo da je ukupna potrošnja hljebnog žita u RS oko 200 000 tona.

“Riječ je o zalihama za jedan mjesec i to će biti obezbijeđeno putem Direkcije za robne rezerve RS, u koordinaciji sa robnim rezervama Srbije. Određene količine prehrambenih proizvoda koje se nalaze u robnim rezervama RS stavićemo na raspolaganje ciljanim, najugroženijim socijalnim kategorijama. Riječ je o oko 200 tona ulja, mlijeka i određenih prehrambenih proizvoda. Sa socijalnim partnerima dogovorićemo na koji način i koje socijalne kategorije će dobiti ove prehrambene proizvode”, naveo je Džombić.

Premijer RS rekao je da je Vlada podržana i u namjeri da predloži uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne prehrambene namirnice, dodavši da je Ministarstvo finansija RS zaduženo da u narednih sedam dana predloži izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kao i uvođenje plavog dizela.

“Mislim da je za 16. mart zakazana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i da će se na dnevnom redu naći ovi prijedlozi”, napomenuo je Džombić.

On je istakao da je postignuta saglasnost da neće biti poskupljenja električne energije u RS u ovoj godini i dodao da je Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS zaduženo da, zajedno sa “Elektroprivredom RS”, razradi model subvencija za ugrožene socijalne kategorije za električnu energiju.

Džombić je rekao da nema ograničenja marži na naftne derivate.

Prema njegovim riječima, na standard građana uticaće se i tako što neće biti ni povećanja cijena studentskog smještaja.

Džombić je rekao da Vlada RS nastavlja sa aktivnostima definisanim Ekonomskom politikom RS, dajući im novi intenzitet, zajedno sa Privrednom komorom i poslodavcima.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Saveza sindikata RS, Privredne komore, Udruženja poljoprivrednika, Unije poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za statistiku, Inspektorata, Republičke direkcije za robne rezerve, Poreske uprave, Konfederacije sindikata i Udruženja penzionera RS.

Izvor Agencije