VAŠINGTON – Bord direktora Twittera odobrio je prodaju kompanije milijarderu Ilonu Masku za 44 milijarde dolara, saopštila je ta kompanija.

Ovim dogovorom jedna od najuticajnijih društvenih mreža na svijetu u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čoveka na svijetu prema listi Forbsa.

Mask, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, proteklih je dana u više navrata isticao da je njegov cilj da ojača slobodu govora na platformi i da “otključa” izuzetan potencijal Tvitera, podsjeća CNN.

On je u ponudi Twitteru naveo da je shvatio da Twitter mora da se transformiše u privatnu kompaniju kako bi se ostvario njegov cilj da ta društvena mreža postane platforma za slobodu govora.

“Investirao sam u Twitter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodno izražavanje širom svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionisanje demokratije. Međutim, pošto sam uložio u kompaniju, shvatio sam da ona niti teži niti služi tom društvenom imperativu”, napisao je Mask.

Do dogovora je došlo četiri dana nakon što je Mask predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Twittera da ozbiljnije shvati ponudu, a mnogi akcionari tražili su od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne.

Prije manje od mjesec dana Mask je postao jedan od najvećih akcionara Twittera, a ponuđeno mu je i mjesto u odboru, što je on odbio.

On je 14. aprila iznenadio industriju ponudom da kupi Twitter za 41 milijardu dolara.

Mask je prošle nedjelje istakao da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije.

(Kraj)