VAŠINGTON – Američki milijarder Ilon Mask povukao je zajam od jedne milijarde dolara od svoje raketne kompanije Spejs-eksa, otprilike u vrijeme kada je kupovao Tviter, sada platformu X, za 44 milijarde dolara, objavio je Vol strit džurnal.

Spejs-eks je odobrio zajam od milijardu dolara u oktobru prošle godine na osnovu Maskovih akcija u toj kompaniji i on je istoga mjeseca povukao sva sredstva, navodi list, citirajući dokumente.

Mask je preuzeo vlasništvo nad Tviterom lane u oktobru. Mask je najveći akcionar Spejs-eksa sa udjelom od 42 odsto, prenio je list, pozivajući se na podnesak upućen Federalnoj komisiji za komunikacije.

Kako se navodi, Spejs-eks je 4,7 milijardi dolara u gotovini i hartijama od vrijednosti imao na raspolaganju krajem prošle godine.

Mask je prodao ogroman dio svojih akcija u svojoj kompaniji za proizvodnju električnih vozila Tesla 2022. godine, prije i posle dogovora o kupovini Tvitera, a ukupni iznos tih prodaja iznosio je oko 40 milijardi dolara, što je frustriralo investitore, prenosi Rojters.