Američki milijarder Ilon Mask je prodao akcije Tesle za oko 4 milijarde dolara nakon što je sklopio ugovor o kupovini društvene mreže Twitter vrijedan 44 milijarde dolara.

Mask, glavni izvršni direktor Tesle je 26. i 27. aprila prodao 4,4 miliona akcija koje je posjedovao u toj kompaniji za proizvodnju električnih automobila, prema podacima iz podnesaka dostavljenih tržišnom regulatoru kasno u četvrtak, javlja “Blumberg”.

Analitičari sa Vol Strita i Teslini investitori su pretpostavljali da će Mask možda morati da proda izvijesnu količinu akcija kako bi pokrio dio transakcije od 21 milijarde dolara za koju lično garantuje.

Ubrzo nakon što su podnesci objavljeni u javnosti Mask je Twitteru napisao da “ne planira dalju prodaju akcija Tesle nakon danas”.

Odluka najbogatijeg čoveka svijeta o kupovini Twittera unijela je nervozu među ključne ljude u kompaniji Tesla, u kojoj je Mask glavni izvršni direktor od 2008. i u kojoj je dugo imao najveći vlasnički udio, a uznemirila je i akcionare, od kojih su mnogi mali investitori.

Akcije Tesle su 26. aprila, kada je Mask prodao najviše akcija, zabilježile najveći pad od septembra 2020. Neznatno su se oporavile na naredne dvije sesije, a sinoć su zaključene na nivou od 877,51 dolara. (Tanjug)