LJUBLJANA – Izvršni direktor Tesle Ilon Mask priredio je u subotu, 9. oktobra zabavu s disko svjetlima, tehno muzikom, vrtuljkom i kamionima s vegetarijanskom hranom u novoj fabrici u Berlinu.
Sve to s namjerom da se najavi početak proizvodnje Teslinih automobila na spornom području, što je meta raznih tužbi ekoloških grupa.

Fabrika je izgrađena za manje od dvije godine, a Mask takođe poziva Slovence iz različitih područja na saradnju, i to na slovenskom jeziku, izvještava Delo.

“Planiramo početi proizvodnju za nekoliko mjeseci, u osnovi u novembru ili decembru, a nadam se da ćemo prve automobile isporučiti u decembru”, rekao je Mask na otvaranju, nakon čega je uslijedio pljesak obožavatelja.

“Ali početak proizvodnje je najlakši dio. Najteži dio je postizanje serijske proizvodnje”, dodao je Mask manje od dvije godine nakon što je najavio da će graditi fabriku u Berlinu.

Očekuje se da će opseg proizvodnje u fabrici iznositi 5.000 vozila sedmično, ili čak 10.000 prema Maskovim optimističnim prognozama.

Osim miliona baterijskih ćelija, tu će se proizvoditi Teslina vozila Model Y, navodi se na web stranici TechCrunch.
Ulaganje je prvobitno procijenjeno na četiri milijarde evra, ali se njegova vrijednost povećala za dodatnih milijardu evra nakon što je kompanija proširila svoje planove na fabriku baterija. (Seebiz)