NJUJORK – Glavni izvršni direktor “Tesle”, multimilijarder Ilon Mask, izjavio je da uočava signale da je globalna ekonomija „prošla vrhunac inflacije“ i da očekuje blagu recesiju koja bi mogla da potraje 18 meseci.

U obraćanju na godišnjoj skupštini akcionara kompanije koja proizvodi električna vozila, Mask je rekao da će “Teslini” troškovi nabavke sirovina i komponenti biti u silaznom trendu u narednih šest meseci, prenosi “Blumberg”.

„Taj trend je silazni, što sugeriše da smo prošli vrhunac inflacije. Mislim da će inflacija ubrzano pasti” u nekom trenutku u budućnosti, rekao je Mask u fabrici i “Teslinom” sjedištu Ostinu.

Centralne banke su krenule s agresivnim pooštravanjem politike zbog pritiska inflacije na potrošače i poslovne rezultate preduzeća. U SAD su potrošačke cijene porasle 9,1 posto u junu na godišnjem nivou, a zvaničnici Federalnih rezervi kažu da rast cijena tek treba da se uspori. Naredni podatak o inflaciji treba da bude objavljen 10. avgusta.

„Imamo neku vrstu uvida u to u kom će se pravcu kretati cijene s vremenom“, rekao je Mask, navodeći potrebe “Tesle” da kupuje sirovine često mjesecima unaprijed prije početka njihovog korišćenja.

Prema njegovim riječima, “zanimljiva stvar koju sada uočavamo jeste da cijene većine sirovina koje ulaze u ”Teslinu” proizvodnju – ne sve, ali više od polovine – imaju trend pada u periodu od šest meseci“.

Akcije “Tesle” su potonule juče za 0,8 posto na 918,70 dolara na berzi u NJujorku do 6.30 časova, prije početka redovnog trgovanja.

Mada “Tesla” ima globalni uvid u cijene inputa, Mausk je upozorio da je pravljenje makroekonomskih prognoza „recept za katastrofu“, i poručio da su njegovi komentari takođe „nagađanje“ i „potpuna spekulacija“, dođući da bi trendovi mogli da se promijene. (Tanjug)