BANJALUKA – Reforma penzionog sistema RS, te perspektive razvoja tržišta kapitala, biće osnovne teme razgovora više od 200 učesnika Četvrte međunarodne konferencije Banjalučke berze, koja će se održati 12. maja u Banjaluci, u hotelu “Bosna”.

 Pomoćnik direktora Banjalučke berze, Darko Lakić, kaže da će se ove godine, prvi put predstaviti preduzeća sa službenog berzanskog tržišta.

“Rezultate poslovanja i planove, sa ciljem privlačenja potencijalnih investitora, prezentovaće Telekom Srpske a.d. Banja Luka, Nova banka a.d. Banja Luka, "Tržnica" a.d. Banja Luka, "Destilacija" a.d. Teslić, Kosig Dunav osiguranje a.d. Banja Luka, "Fratello Trade" a.d. Banja Luka, dok će posebno predstavljenje imati Elektroprivreda RS” pojasnio je Lakić.

On je dodao da će na konferenciji biti predstavljeni i osnovni pravci reforme penzionog sistema, imajući u vidu da je Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima donesen početkom godine kao i da se osnivanje dobrovoljnih penzionih fondova očekuje ove godine, te uvođenje obaveznih penzionih fondova, odnosno drugog stuba penzijskog sistema.

Ništa manje interesentan segment diskusije, smatra Lakić, neće biti ni obveznice, koje su dominirale u razvoju tržišta kapitala RS, u prošloj godini, a imajući u vidu da su obveznice RS po osnovu stare devizne štednje jedne od najlikvidnijih hartija na našem tržištu.

Prema njegovim riječima, konferencija je jedan od najznačajnih događaja za Banjalučku berzu. Očekuje se oko 250 učesnika, predstavnika brokerskih kuća, društava za upravljanje investicionim fondovima, preduzeća, institucija tržišta kapitala, Vlade RS, te potencijalnih investitora.

Izvor Fokus