Melinda Gejts, suosnivačica Fondacije Bill i Melinda Gejts, najavila je u srijedu da će u narednih 10 godina izdvojiti milijardu dolara za proširenje moći i uticaja žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Želim vidjeti više žena u položaju da donose odluke, kontrolišu resurse i oblikuju politike i perspektive”, piše jedna od najmoćnijih žena svijeta za Time.

„Verujem da u potencijal žena treba uložiti novac – i u ljude i organizacije koje rade na poboljšanju života žena takođe.“

Gates je istakla da trenutno žene čine 51% stanovništva u SAD, a ipak imaju samo 24% mjesta u Kongresu.

„U 2018. godini, među onima koji su vodili kompanije sa liste Fortune 500 bilo je više muškaraca po imenu James nego žena. Ove godine broj žena koje su vodile kompanije sa Fortune 500 liste povećao se na rekordnih 33. Iako je ovo značajno više nego prošlih godina, to još  znači da žene drže samo 6,6% mjesta na ovoj listi“, napisala je Gejts.

Ona je naglasila da će putem svoje kompanije, Pivotal Ventures, obezbijediti resurse za kompanije i organizacije koje „preduzimaju inovativne i raznolike pristupe širenju ženske moći i uticaja.

“Piše da će se njena sredstva fokusirati na tri ključna prioriteta, uključujući suzbijanje prepreke sa kojima se žene suočavaju kada je u pitanju profesionalno napredovanje, brzo praćenje žena u industriji i profesionalnim sektorima u kojima su obično manje brojne, i „mobiliziranje dioničara, potrošača i radnika da pojačaju vanjski pritisak na kompanije i organizacije kojima su potrebne reforme“.

Podrška od milijardu dolara za napredovanje žena u SAD dolazi samo godinu dana nakon što je Melinda Gejts najavila 170 miliona dolara za pomoć ženama da povećaju svoju ekonomsku moć.

Iako je milijarda dolara značajna obaveza, Gates piše da priznaje da je njen finansijski doprinos „samo mali dio onoga što je potrebno.“

Nada se da će njeni napori na poboljšanju rodne ravnopravnosti nadahnuti sve više ljudi da se pojačaju i pridruže se slučaju.