BANJALUKA – Trgovačka firma “MG Mind” iz Mrkonjić Grada postala je većinski vlasnik banjalučke “Tržnici” za šta je do sada izdvojila više od 30 miliona KM.

“MG Mind” koji je, proteklih nekoliko mjeseci kupio 24,9 odsto akcija “Tržnice”, juče je na Banjalučkoj berzi praktično priveo kraju započetu akviziciju. Kroz više transakcija otkupili su više od 50 odsto akcija za skoro 20 miliona KM čime su udarili pečat preuzimanja jednog od najprofitabilnijih akcionarskih društava u RS.

Mladen Milanović, vlasnik “MG Minda”, potvrdio je da je u avgustu prošle godine krenuo u kupovinu akcija “Tržnice”, preduzeća koje nije imalo dominantnog akcionara.

“Na ovu investiciju, koja je jedna od najvećih na Banjalučkoj berzi, odlučili smo se smatrajući da je stvorena stabilna politička i zadovoljavajuća ekonomska situacija za takav potez. U tome nas je podržala banjalučka UniCredit banka sa kreditnim sredstvima u iznosu od 20 miliona KM”, kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, planovi “MG Minda” su da od “Tržnice” napravi najbolje preduzeće u toj branši u jugoistočnoj Evropi, koje će građanima ponuditi moderne tržničke usluge. U tom cilju su, ukazuje, već obavili razgovore sa menadžerima iz Belgije i Srbije koji su uspješni u tim poslovima.

“Sa gradskim vlastima Banjaluke tražićemo najbolji način da, kao prvu stvar, napravimo veliki parking i garažu koji će zadovoljiti potrebe korisnika usluga’Tržnice’ u centru grada. Planiramo, takođe, preurediti i unutrašnji prostor preduzeća kako bismo ga upotpunili sa dodatnim sadržajima”, kazao je Milanović.

Što se tiče stočne pijace u banjalučkom naselju Lazarevo, vlasnik “MG Minda” kaže da ona treba da bude izmještena van gradskog jezgra o čemu će takođe razgovarati s nadležnima u Administrativnoj službi grada kako bi se iznašlo najpovoljnije rješenje.

Upitan za sudbinu sadašnjih 200 radnika “Tržnice”, Milanović je rekao da ga je odlazeća Uprava preduzeća upoznala da u preduzeću postoji višak od 40 radnika, napominjući da će sagledavanje detaljnije situacije biti zadatak novog menadžmenta.

Upravni odbor “Tržnice” je po zahtjevu “MG Minda” i prije jučerašnjih transakcija zakazao sjednicu Skupštine akcionara preduzeća za 21. mart na kojoj se, između ostalih, predlažu odluke o smjeni postojeće i izboru nove upravljačke strukture.

“Tržnica”, koja je proteklu deceniju bila sinonim za poslovni razvoj i uspjeh koji je njenim akcionarima redovno donosio zavidnu dividendu, prošle godine se našla u žiži javnosti zbog negativnih dešavanja. Poslovnu stabilnost preduzeća uzdrmali su protesti radnika i bitka za vlasničku premoć između dvije akcionarske struje koje su predvodili dugogodišnji direktor “Tržnice” Radosav Grbić, s jedne, i Gostimir Jaćimović, vlasnik Sportske kuće “Jaćimović”, sa druge strane.

Nedugo nakon što je Jaćimovićeva grupa akcionara preuzela primat, krenuo je otkup akcija od strane “MG Minda”, koji su redom prihvatali skoro svi akcionari. U “MG Mindu” su potvrdili da će uskoro objaviti i ponudu za preuzimanje ostatka akcija koje su ostale uglavnom u vlasništvu Penzijskog rezervnog fonda i Fonda za restituciju RS.

Izvor Nezavisne novine