Osnivač brenda odjeće “Patagonia” prenosi vlasništvo nad kompanijom nakon gotovo 50 godina na dvije cjeline koje će pomoći u borbi protiv klimatske krize.

“Patagonia” je privatna kompanija sa sjedištem u Venturi, Kalifornija, koja prodaje odjeću i opremu za aktivnosti na otvorenom. Ivon Šounar osnovao je kompaniju 1973. godine.

Kompanija je u saopštenju za javnost u srijedu rekla da će Šounar i njegova porodica prenijeti svoj cjelokupni vlasnički udio u dva novostvorena entiteta, stupajući na snagu odmah. Ti će subjekti osigurati da se vrijednosti kompanije i dalje poštuju i da se dobit “Patagonije” koristi za borbu protiv klimatskih promjena.

“Ako imamo ikakve nade za uspješnu planetu za 50 godina, to zahtjeva da svi učinimo sve što možemo s resursima koje imamo. Umjesto da iz prirode izvlačimo vrijednost i pretvaramo je u bogatstvo, mi koristimo bogatstvo koje ‘Patagonija’ stvara da zaštitimo izvor” rekao je Šounar u izjavi u srijedu.

Najveći dio u kompaniji ili 98 odsto dionica “Patagonije” sada će biti pod Holdfast Kolektivom. Ova neprofitna organizacija pobrinuće se da se godišnji profit kompanije, oko 150 miliona dolara godišnje, koristi za “zaštitu prirode i bioraznolikosti, podršku naprednim zajednicama i borbu protiv ekološke krize” (Agencije)