NJUJORK  – Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden traži da najbogatiji Amerikanci plaćaju veći, pošteniji porez na dobit, ali ispostavilo se da su oni u stvari najveći dobitnici tokom njegovih prvih 100 dana kao predsjednika.

Zajednička neto vrijednost vodećih 100 ultra bogatih ljudi u SAD porasla je za 195 milijardi dolara otkako je Bajden stupio na funkciju, prema računici agencije “Blumberg”.

Od njegove pobjede na predsjedničkim izborima do inauguracije u januaru, oni su svoje bogatstvo uvećali za 267 milijardi dolara, što znači da su od 4. novembra do danas ukupno bogatiji za 461 milijardu dolara.

Povećanje bogatstva američkih milijardera u prvih 100 dana Bajdenovog predsednikovanja čini oko 20 posto gotovine koju su zgrnuli u periodu između inauguracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa i izbora 2020. godine.

Prema podacima “Blumberga”, oni su tokom tog perioda postali bogatiji za 860 milijardi dolara.

Njihovi dobici se u velikoj mjeri zasnivaju na ogromnim stimulativnim mjerama podrške ekonomiji radi ublažavanja krize korona virusa, koje su rezultirale i rastom cijena akcija na berzi.

Pored mjera podrške vrijednih bilione dolara koje je donijela Trampova administracija, Bajden je odobrio novi stimulativni paket od 1,9 biliona dolara, što je dalo novi podsticaj rastu akcija. Indeksi S&P 500 i Dau Džons su od Bajdenove inauguracije do sada skočili za oko 10 procenata, prenosi Raša tudej.

Najviše su profitirali šefovi tehnoloških kompanija i giganata u e-trgovini, poput Amazona i Fejsbuka, koji su bili najveći dobitnici kako na vrhuncu pandemije, tako i tokom sadašnejg novog uspona cijena na berzi.

Ukupna neto vrijednost američkih milijardera porasla je za 55 posto tokom posljednjih 13 mjeseci, dostigavši 4,56 biliona dolara, prema izvještaju Instituta za političke studije i programa “Amerikanci za pravedan porez”.

Bajden je prošle nedjelje rekao da traži da jedan procenat najbogatijih Amerikanaca i korporacija „plati pošten dio svog poreza“, čime želi da u ekonomiju ulije „milijarde dolara“.

On predlaže da se za najviši poreski razred, za one koji zarađuju 400.000 dolara ili više, porez podigne na 39,6 posto i da se poveća porez na kapitalnu dobit onima koji zarađuju više od milion dolara godišnje.