BEOGRAD – Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas mlade da se prijave za program “Moja prva plata”, istakavši da je 10.295 kompanija oglasilo 28.706 radnih pozicija.
Brnabićeva je navela da će mladi putem tog programa moći da steknu prvo radno iskustvo i tako prevaziđu “kvaku 22”, odnosno, kako je rekla, problem što poslodavci u oglasu uvijek traže radno iskustvo.

Ona je rekla da je program “Moja prva plata” odgovor na kritike mladih i poziv državi da im pomogne da dođu do prvog radnog iskustva.

Brnabićeva je, poslije sastanka sa predstavnicima udruženja mladih, podsjetila da je država za program “Moja prva plata” izdvojila dvije milijarde dinara /oko 8,5 miliona evra/, prenijeli su beogradski mediji.

Ona je rekla da u Srbiji “nezaposlenost mladih kontinuirano opada”, te precizirala da je na kraju drugog kvartala iznosila 20,7 odsto.

“To je rekordno niska stopa kod nezaposlenosti mladih. Pre šest godina je bila 51,1 odsto”, izjavila je Brnabićeva nakon sastanka na kojem je bio i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prijavljivanje za program “Moja prva plata” traje od danas do 8. novembra.

Među potrebnim zanimanjima su – ekonomisti, pravnici, ljekari, stomatolozi, medicinske sestre, građevinski i mašinski inženjeri, prodavci, administrativni službenici, mašinski tehničari, bravari i računovođe.