BANJALUKA – BiH će ove godine zabilježiti pad privrednih aktivnosti od tri odsto, mjeren kroz bruto društveni proizvod (BDP), što je lošije od svih prethodnih procjena, navodi se u najnovijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U globalnom izvještaju MMF-a, objavljenom u svjetlu pojačane svjetske ekonomske krize, procjenjuje se da bi pad BDP-a BiH u 2009. godini, ipak, trebalo da bude nešto blaži od prosječnog pada u regiji srednje i istočne Evrope od 3,7 odsto. Iduće godine bi BDP trebalo blago da se poveća, na 0,5 odsto, što bi bilo manje od regionalnog prosjeka koji se projektuje na 0,8 odsto.

Prognoza MMF-a predviđa snažno usporavanje bh. ekonomije budući da je BDP BiH u 2008. godini rastao po stopi od 5,5 odsto, a u 2007. za 6,8 odsto.

MMF, takođe, procjenjuje da će stopa inflacije u BiH mjerena potrošačkim cijenama u ovoj godini iznositi 2,1 odsto, a u 2010. blago porasti na 2,3 odsto, što je otprilike duplo manja stopa rasta od regionalnog prosjeka koji se projektuje na 4,6, odnosno 4,2 odsto. Deficit na tekućem računu BiH, posmatran kao udio u BDP-u, ove godine bi trebalo da iznosi 9,3 odsto, a 2010. godine 9,2 procenta, što je mnogo dublji manjak od regionalnog, koji se procjenjuje na 4,1, odnosno 3,5 odsto.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže da je nova pesimističnija prognoza MMF-a, kako za našu državu, tako i na globalnom nivou, bila očekivana s obzirom na to da se, ističe, stalno otkrivaju novi finansijski pritisci koji dolaze iz SAD i drugih zapadnih zemalja.

"U BiH imamo situaciju da sve više preduzeća smanjuje proizvodnju, radnici ostaju bez posla, a i oni koji rade puni su zebnje i manje skloni potrošnji. To dalje utiče na još manju domaću proizvodnju, čime se stvara začarani krug iz kojeg se teško izlazi", kaže Kasumović.

On kaže da je ekonomska situacija u BiH i prije globalne recesije bila loša, zbog rashoda koji pravi glomazni administrativni aparat, čiji drastični rez ocjenjuje apsolutnim prioritetom za privredni oporavak.

Duško Jakšić, direktor banjalučkog Ekonomskog instituta, takođe, smatra da će ove godine doći do pada privrednih aktivnosti u BiH, ali vjeruje da će on biti nešto blaži od procjene MMF-a.

"Usudio bih se biti veći optimista od MMF-a, posebno što se tiče RS, koja će, vjerujem, osjetiti manje posljedice u odnosu na FBiH. Uglavnom, stanje će biti nepovoljno za budžete i isplate u socijalnom sektoru, s tim da RS, za razliku od drugog entiteta, nije imala deficit i s određenom štednjom bi mogla nadoknaditi nastale minuse", kaže Jakšić.

Kasumović se slaže da je finansijska situacija u RS trenutno bolja nego u FBiH zbog korištenja prihoda dobijenih privatizacijom ‘Telekoma Srpske’ i naftne industrije.

"BiH je, ipak, malo tržište, te će prije ili kasnije doći do prelijevanja negativnih pokazatelja iz FBiH na RS, čime će cijela zemlja zapasti u probleme", uvjeren je Kasumović.

Izvor Nezavisne novine