VAŠNGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas da kriza korona virusa „još nije gotova“, ističući potrebu za multilateralnom saradnjom kako bi se obezbijedile adekvatne zalihe vakcine kada oba bude proizvedena.

U teksu objavljenom u časopisu Forin Polisi, direktorka MMF-a Kristalina Georgieva i glavna ekonomistkinja Fonda Gita Gopinat navode da je aktuelni ekonomski oporavak od krize rezultat brze primjene mjera podrške država centralnih banaka neviđenih razmjera, ali da će biti potrebno da se ulože dodatni napori, prenosi Rojters.

„Oporavak je i dalje vrlo krhak i neujednačen po regionima i sektorima. Da bi se obezbijedio nastavak oporavka, od ključnog je značaja da takva podrška ne bude preuranjeno obustavljenja“, ocjenjuju Georgieva i Gopinat u članku.

Bolest Kovid-19, izazvana novim korona virusom, odnijela je 900.000 života širom svijeta, a MMF procenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12 hiljada milijardi dolara do kraja 2021. godine, zbog čega će zemljama sa niskim prihodima vjerovatno biti potrebna kontinuirana finansijska podrška. MMF je obezbijedio hitno finansiranje za 75 zemalja, među kojima je 47 država sa niskim prihodima, i najavio da je spreman da obezbjedi podršku za širi spektar zemalja sa srednjim dohotkom.

Osim podrške radnicima i preduzećima i ulaganja u sprečavanje globalnog zagrijavanja i zaustavljanja rasta nejednakosti u svijetu, lideri MMF-a poručuju da vlade moraju da sarađuju na međunarodnom nivou kako bi se zdravstvena kriza okončala.

Do 8. septembra ove godine, u procesu razvoja je bilo najmanje 128 vakcina, od kojih je 37 već u fazi testiranja na ljudima, pišu Georgieva i Gopinat, koje prognoziraju da postoje 90-procentne šanse za uspješan razvoj takvog proizvoda.

Dodale su da je globalna saradnja neophodna kako bi se obezbijedila blagovremena proizvodnja, odgovarajuće zalihe za sve zemlje, bez obzira na njihova finansijska sredstva, i pravedna distribucija vakcina.

„Neujednačena raspodjela bi mogla da poboljša ekonomske prilike u zemljama koje prve obezbede vakcinu, ali ih neće zaštititi od slabe tražnje trgovinskih partnera iz zemalja koje će se bez vakcine mučiti sa ekonomskim oporavkom“, zaključuje se u tekstu.