SARAJEVO – Ako BiH potpiše aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), otvoriće vrata dodatnim mogućnostima finansiranja iz Evropske unije, piše “Dnevni avaz”.

Sklapanje stand-by aranžmana koji bi disciplinovao javnu potrošnju i postavio striktna pravila dalo bi mogućnost BiH da u dogovorima s Evropskom komisijom isposluje brži dolazak novca iz IPA fondova i makroekonomsku pomoć Unije.

Susjednoj Srbiji, na sličan način, iz Brisela je već obećana bespovratna pomoć veća od 100 miliona evra i još neutvrđeni iznos kredita.

Prema pravilima Evropske komisije, dogovor sa MMF-om je uslov da Unija može dati novac direktno u budžet BiH. Sada sva finansijska pomoć ide putem IPA fondova, što znači sporiju proceduru i finansiranje putem dogovorenih projekata.

Ako bi BiH sklopila aranžman sa MMF-om, dio sredstava iz IPA fondova onda bi mogao ići direktno u budžet BiH, što bi ubrzalo i smanjilo troškove njihove implementacije. Srbiji je obećano da će polovina sredstava iz IPA fonda, oko 100 miliona evra, umjesto kroz projekte ići direktno u budžet.

Osim toga, eventualni dolazak MMF-a omogućio bi tzv. makroekonomsku pomoć Unije, koja znači da EU pronalazi kreditne linije kod komercijalnih banaka za finansiranje budžeta i projekata u BiH, i to po vrlo povoljnim uslovima.

S ovim mogućnostima, iz Evropske komisije nezvanično su upoznali i bh. zvaničnike koji su proteklih dana boravili u Briselu na sastanku Monitoring reformskog procesa koji se tiče ekonomskih i finansijskih pitanja.

Izvor Dnevni avaz