BANJALUKA, ISTANBUL – BiH će ove godine zabilježiti pad privrednih aktivnosti od tri procenta, mjeren kroz bruto društveni proizvod (BDP), najnovija je projekcija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je identična njihovoj prethodnoj procjeni.

Pad ovogodišnjeg BDP-a BiH biće, ipak, manji od prosječnog pada u regiji srednje i istočne Evrope koji se projektuje na pet procenata. BiH će se tako, uprkos značajnom padu privrednih aktivnosti u 2009, svrstati među četiri zemlje šireg regiona (od ukupno 14) koje su najmanje pogođene svjetskom ekonomskom krizom.

Bolje rezultate od BiH ove godine, prema analitičarima MMF-a, imaće samo Poljska s rastom BDP-a od jedan odsto, Albanija sa 0,7 odsto i Makedonija s padom od 2,5 odsto. Ostale zemlje šireg regiona, uključujući Srbiju (pad BDP-a od četiri procenta), Hrvatsku (minus 5,2 odsto), Crnu Goru (minus četiri odsto), Tursku i šest istočnoevropskih članica EU, doživjeće snažniji pad privrednih aktivnosti.

MMF u novom izvještaju o svjetskoj ekonomiji, isto kao i u aprilskom, predviđa da će BDP BiH iduće godine ostvariti blagi rast od 0,5 odsto, što će biti niže od regionalnog prosjeka od 1,8 odsto, da bi 2014. godine dostigao rast od 4,5 odsto nasuprot regionalna četiri procenta.

Domaći ekonomisti ukazuju da se BiH, uprkos relativno pozitivnim tonovima iz izvještaja MMF-a, nalazi u dugogodišnjoj ekonomskoj krizi koja neće biti okončana s krajem globalne recesije, već tek poslije neophodne korjenite reforme privrede.

"Ekonomsko stanje u BiH se ne može popraviti sve dok nam velika preduzeća propadaju, najveći dio ekonomskih aktivnosti odvija u trgovini, imamo veliki udio sive ekonomije, visoku stopu nezaposlenosti i niske plate", ističe Stevo Pucar, stručnjak za makroekonomiju u Udruženju ekonomista RS – SWOT.

On naglašava da je hronični problem BiH privreda bazirana na iskorištavanju prirodnih resursa, što, upozorava, dugoročno ne može dovesti do rasta životnog standarda stanovništva.

MMF je u izvještaju o perspektivama svjetske ekonomije predstavljenim u Istanbulu naveo da se globalna privreda oporavlja brže nego što se očekivalo, ali i upozorio vlade da ne odustaju prerano od stimulativnih mjera. Svijet će, prema novoj analizi MMF-a ove godine imati pad BDP-a za 1,1 odsto, što je znatno optimističnija prognoza od prethodne, kada je očekivano smanjenje od 1,4 procenta. Za narednu godinu prognoziran je rast globalne privrede od 3,1 odsto za razliku od ranije prognoziranih 2,5 procenata. Prema prognozi MMF-a, za globalni oporavak će u najvećoj mjeri biti zaslužna pokretačka snaga ekonomija zemalja u brzom razvoju, kao što su Kina i Indija, te razvijene zemlje Njemačka, Francuska i Japan, koje su već izašle iz recesije. MMF predviđa da će privreda SAD, najveća u svijetu, imati rast od 1,5 odsto 2010, poslije pada za 2,7 procenta u ovoj godini.

Pozitivan izvještaj MMF-a svjetski ekonomisti tumače kao znak opreznog olakšanja, uprkos nastavku nevolja s rastom nezaposlenosti i prepreka u nastojanjima da se poboljša regulativa na finansijskom tržištu. Ekonomska kriza slabi, kažu analitičari, i dodaju da će se vjerovatno pokazati da je manje razorna nego što se strahovalo.

Izvor Nezavisne novine