BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, razgovarao je juče u Banjoj Luci sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, Kostasom Kristuom, o obavezama koje je Srpska preuzela u vezi sa stend baj aranžmanom s MMF-om.

Premijer Dodik je rekao predstavnicima MMF da je Srpska zadržala institucionalnu i funkcionalnu stabilnost i da je obezbijeđena likvidnost svih obaveza koje RS ima.

Šef Misije MMF-a, Kostas Kristou, izjavio je da je vrlo zadovoljan rezultatima koje je Srpska postigla u finansijskoj disciplini i ispunjavanju preuzetih obaveza iz stend baj aranžmana. Kristou smatra da, ukoliko RS zadrži postojeći tempo finansijske discipline, do kraja godine ne bi trebalo da ima problema da ispuni zacrtane ciljeve. Na sastanku je razgovarano i o evropskom putu BiH.

Predstavnici MMF-a razgovarali su i sa čelnicima Investiciono-razvojne banke RS o makroekonomskoj situaciji u RS i njenim budućim izgledima, procesu privatizacije u RS i planiranim aktivnostima IRB-a u 2010. godini.

        Predstavnici MMF-a pokazali su naročito interesovanje za kreditne aranžmane IRB-a RS sa Svjetskom bankom i Evropskom investicionom bankom, kao i novouspostavljene zajmove za nezaposlene demobilisane borce VRS, saopšteno je iz IRB.

        Učesnici sastanka su međusobno razmijenili viđenja aktuelnih makroekonomskih trendova u zemlji i regionu, kao i pravcima njihovog budućeg razvoja, navodi se u saopštenju.

Delegacija MMF boravi u BiH od srijede, 18. avgusta, u okviru nastavka drugog pregleda stend baj aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere. Tokom svoje dvosedmične posjete BiH predstavnici MMF provjeriće koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH u iznosu od 38 miliona evra.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana s MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice – da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih benefic

Izvor Agencije