VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) u svom novom izvještaju o stanju svjetske ekonomije nije mijenjao prethodnu prognozu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH za ovu godinu od 0,5 odsto, iako je za region srednje i istočne Evrope poboljšao projekciju za jedan procenat (na 2,8 odsto).

BiH bi, pak, prema procjeni, u 2011. godini trebalo da ostvari rast BDP-a od četiri procenta, što je bolje od regionalnog prosjeka koji iznosi 3,4 odsto.

Najveći rast privrednih aktivnosti na području zapadnog Balkana od 4,8 odsto, ove godine bi, smatraju u MMF-u, trebalo da ima Kosovo-UNMIK. Veći rast BDP-a od BiH prognoziran je i Albaniji od 2,3 odsto, te Srbiji i Makedoniji od po dva procenta. Manji rast BDP-a od našeg u 2010, kako se procjenjuje, imaće Hrvatska sa 0,2 odsto, dok će Crna Gora jedina zabilježiti pad ekonomskih aktivnosti – 1,7 odsto.

MMF) poboljšao je prognozu za globalnu ekonomiju, koja će, iako iscrpljena recesijom, ubilježiti veći rast od ranije očekivanog zahvaljujući Kini i drugim zemljama u razvoju.

Očekuje se da će zemlje u razvoju tokom 2010. godine napredovati tri puta brže od ekonomski razvijenih država. MMF procjenjuje da će stopa privrednog rasta u zemljama u razvoju ove godine dostići 6,3 odsto, dok će razvijene zemlje zabilježiti rast od samo 2,3 procenta.

MMF svjetski ekonomski rast u 2010. godini procjenjuje na 4,2 odsto, dok je u januarskoj procjeni očekivao skok od 3,9 procenata. Ukoliko nova procjena bude ostvarena, to bi potvrdilo snažan oporavak globalne privrede, koja je prošle godine imala pad od 0,6 odsto – najveći od Drugog svjetskog rata.

Globalna finansijska institucija, međutim, upozorava da je privredni oporavak još ranjiv, a najveću prijetnju predstavljaju rastući dugovi vlada.

"Izgledi za svjetski rast ostaju neizvjesni. Neki rizici su oslabili, ali je zato rizik povećanja javnog duga u razvijenim zemljama još veći nego ranije", ocjenjuje MMF.

Fond je upozorio i na očekivano povećanje dispariteta među regionima pri čemu će SAD, najveća svjetska ekonomija, nadmašiti Evropu i Japan, ali će u rastu privrednih aktivnosti zaostajati za Kinom i drugim zemljama u razvoju. MMF vjeruje da će SAD ove godine imati privredni rast od 3,1 odsto, nakon prošlogodišnjeg pada bruto društvenog proizvoda za 2,4 odsto – najvećeg od 1946. godine. Kineski privredni rast u 2010. godini MMF procjenjuje na deset, a indijski na 8,8 odsto, dok će 16 evropskih zemalja čija je valuta evro zabilježiti rast od samo jednog procenta.

MMF je ocijenio da privrednom oporavku Evrope prijeti sve veća neizvjesnost, uz upozorenje da bi dužnička kriza Grčke, problemi u bankarskom sektoru i loša finansijska stanja kompanija i domaćinstava mogli da uspore oporavak na tom kontinentu.

"Neizvjesnost za Evropu se povećala u odnosu na posljednji izvještaj. Veliki fiskalni i deficiti tekućeg plaćanja ograničavaju oporavak nekoliko zemalja evrozone, sa mogućim negativnim efektima prelivanja na ostatak Evrope", smatraju eksperti MMF-a.

Oni očekuju da će oporavak vodećih privreda evrozone, poput Njemačke i Francuske, biti umjeren usljed ograničenog rasta izvoza, ulaganja i kredita, te da će rast biti još sporiji u manjim privredama poput Grčke, Irske, Portugala i Španije, koje su opterećene velikim javnim dugovima.

MMF navodi da će Rusija u 2010. ostvariti skromni rast od četiri odsto, dok bi najveći skok privrednih aktivnosti u regionu bivšeg Sovjetskog saveza od osam odsto trebalo da ima izvoznik energenata Uzbekistan.

Ekonomski rast u svijetu u 2011. godini, prema procjeni MMF-a, trebalo bi da iznosi 4,3 odsto, što predstavlja identičnu prognozu januarskoj.

Izvor Agencije