BANJALUKA – Mesoprerađivači iz RS i BiH trebalo bi da podnesu zvanični zahtjev Savjetu ministara BiH sa određenim podacima, na osnovu kojih bi se mogla donijeti odluka o zaštiti domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza određenih roba, na osnovu ugovora CEFTA, rekao je pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušan Nešković.

“Jedna od mjera zaštite biće i uvođenje pune carine, jer trenutno govorimo o CEFTI, zoni slobodne trgovine, gdje praktično nema nikakvih carinskih opterećenja”, pojasnio je Nešković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da će Savjet ministara BiH na osnovu prijave i prikupljenih podatak odlučiti koje mjere da uvede, te da će to najvjerovatnije biti puna carina.

“Činjenica je da postoje problemi u poljoprivrednoj proizvodnji, da ljudi proizvode i da ne mogu da prodaju svoje proizvode, da prerađivačka industrija u BiH teško plasira svoju robu, a razlog tome je u najvećoj mjeri prekomjeran uvoz mesnih prerađevina”, smatra Nešković.

Prema njegovim riječima, suština je u podizanju konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i domaće prerađivačke industrije, jer ukoliko ona ne bude dovoljna konkurentna, koje god mjere da se uvode, one su kratkorične i na kraju neće moći da prežive.

“Konkurentnost se podiže tako da se unutar zemlje određenim agrarnim politikama i finansijskim mjerama podržavaju oni koji mogu biti konkurentni i koji se snalaze na tržištu, a uvozna roba ne smije biti konkurentnija od domaće robe”, pojasnio je Nešković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Radivoje Bratić rekao ja da susjedne zemlje zloupotrebljavaju nedostatak akreditovanih laboratorija u BiH, pa roba iz BiH stoji na granicama jer se ne priznaju sertifikati laboratorija ih BiH.

“Moramo maksimalmo i na sve moguće načine zaštiti domaću proizvodnju i proizvođača, ali i potrošača”, poručio je Bratić i dodao da nije riječ o zabrani uvoza bilo kome, već o kontrolisanom uvozu, koji je neophodan RS i BiH.

Predstavnik Privredne komore RS i vlasnik Mesne industrije “Trivas” Nemanja Vasić istakao je da neće biti teško dokazati da je mesna industrija BiH “na koljenima” jer je mnogo radnika otpušteno, opala je proizvodnja, a uvoz mesa i mesnih prerađevina je enormno porastao.

“Dogovor je da u narednih sedam dana Ministarstvo poljoprvrede, šumarstva i vodoprivrede RS prikupi podatke koji ovo i dokazuju i dostavi ih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje će po najkraćem mogućem postupku ići u uvođenje mjera koje mogu da se uvedu na 200 dana. Poslednji rok za uođenje je 1. maja kako bi se mjere primjenjivale do kraja godine, jer od 1. januara sljedeće godine kreće slobodna trgovina kada se mjere više neće moći uvesti”, rekao je Vasić.

On je dodao da je Komisija za zaštitu domaće proizvodnje BiH odredila da ovom mjerom bude zaštićeno oko 30 proizvoda od sirovog mesa i prerađevina od mesa.

“Čak smo izuzeli one kategorije mesa kojih kod nas nema dovoljno, nismo išli da se štiti ono što ne treba, već da se zaštiti ono što je neophodno da se zaštiti”, dodao je Vasić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-stočara RS Vladimir Usorac istakao je da je uvođenje ove mjere samo iznuđeni korak, te da se treba nastaviti dalje sa zaštitom domaće proizvodnje i “natjerati državu da kontroliše svoje granice kao i ostale države” što je krajnji spas i za proizvođače i za prerađivače.

Na sastanku u Banjaluci učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstav i vodoprivrede, Komisije za zaštitu domaće proizvodnje u BiH, Privredne komore RS, Udruženja poljoprivrednih proizvođača-stočara RS i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor Agencije