Pomno praćena mjerenja kamatnih stopa uvjerila su stratege Morgan Stanleya da evrozona može da izdrži dalja povećanja troškova zaduživanja.

Kratkoročni terminski raspon, tj. razlika između tromjesečne stope i onoga gdje je ulagači vide za 18 mjeseci, obrnut je za tržišta uključujući SAD i Novi Zeland, ali ostaje otprilike isti za evrozonu nakon pada u januaru, objavio je Bloomberg.

“To znači da Evropska centralna banka (ECB) može da nastavi s povećavanjem kamatnih stopa kako bi smanjila inflaciju, a da ne mora previše da brine o ekonomskim rezultatima”, rekao je David Adams, rukovodilac FX strategije za G10 u Morgan Stanley-u.

Podsjećamo, evro je pao u odnosu na dolar i funtu od početka februara, dok tržišta derivata ukazuju na dalje slabljenje valute. Ipak, izgledi da ECB može nastaviti s povećanjem stopa zbog otporne privrede ukazuje na dugoročni rast, prema mišljenima stratega Morgan Stanley-a.

Preporučili su zauzimanje tzv. long positiona na evro u odnosu na funtu u novembru i predviđaju da će se par ove godine vratiti iznad 0,93 za razliku od sadašnjih oko 0,8880. Američka banka smatra da su oslanjanje Ujedinjenog Kraljevstva na strani kapital, ali i ekonomski izazovi s kojima se zemlja suočava velika kočnica za funtu.

Optimistična prognoza za Evropu

Procijeniti koliko je pooštravanja potrebno da bi se inflacija obuzdala nije lak posao, a u krajnjem se pokazalo kao veliki izazov za kreatore politika i investitore, s obzirom na vrijeme koje je potrebno da se “filtrira” učinak viših stopa. Iako ukupna inflacija u evrozoni jenjava, osnovna mjera koja olakšava problem s cijenama hrane i energije tek nas čeka.

ECB je od jula podigao kamatne stope za otprilike 300 baznih bodova. Član Upravnog odbora Fabio Panetta u četvrtak je rekao da ECB ne bi trebalo da se “bezuslovno unaprijed obveže” na buduće korake jer trgovci i dalje očekuju da će banka na sljedećem sastanku donijeti još jedno povećanje od 50 baznih bodova.

To je ujedno i stav koje je predsjednica ECB-a Christine Lagarde ponovila na sjednici u srijedu.

Za sada je blaga zima ublažila energetsku krizu u regionu, a tržišta rada se dobro drže. Tržišta novca se klade na konačnu stopu između 3,5 odsto i 3,75 odsto do septembra, najvišu cijenu do sada u ovom ciklusu.

“Prošle godine ulagači su bili skeptični prema prognozi ECB-a da bi evrozona moglo izbjeći recesiju, s obzirom na skupe cijene energije. U ovom trenutku oni su blizu stava da Evropa može izbjeći recesiju”, zaključio je Adams. (Lider/Bloomberg)