Velika Britanija i zemlje evrozone sljedeće godine će vjerovatno upasti u recesiju, ali Sjedinjene Države bi mogle za dlaku da se izvuku zahvaljujući otpornom tržištu rada, objavila je investiciona banka Morgan Stanley.

Očekivano ponovno otvaranje Kine nakon gotovo tri godine obuzdavanja covida-19 trebalo bi da rezultira oporavkom njene privrede, kao i drugih azijskih tržišta u razvoju, procjenjuju analitičari te banke.

Za 2023. godinu predviđaju rast globalne ekonomije za 2,2 odsto, što je ispod najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda o rastu od 2,7 odsto.

Morgan Stanley za iduću godinu predviđa podjelu između razvijenih ekonomija “u recesiji ili blizu nje”, dok će se ekonomije u razvoju “skromno oporaviti”.

Procjenjuje da će kineska ekonomija u sljedećoj godini porasti za pet posto, iznad 3,7-odstotnog rasta koji se očekuje za tržišta u razvoju, dok prosječni rast u grupi 10 razvijenih zemalja predviđa po stopi od samo 0,3 odsto.

Centralne banke širom svijeta povisile su u ove godine kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju. Morgan Stanley procjenjuje da će u SAD-u centralna banka Fed zadržati visoke stope i u 2023. jer će inflacija ostati visoka, nakon vrhunca u četvrtom tromjesečju ove godine.

“Američka ekonomija tijesno će izbjeći recesiju u 2023. godini, ali slijetanje zbog značajnog usporavanja rasta zapošljavanja neće biti tako meko, dok će stopa nezaposlenosti nastaviti da raste”, kaže se u izvještaju u kojemu se predviđa rast američkog BDP-a za 0,5 odsto u sljedećoj godini. (Seebiz)