DUBAI-  Saudijski prestolonasljednik imao je viziju za svoje kraljevstvo: zemlja sa raznolikom ekonomijom, nevjerovatnim turističkim potencijalnom, te industrijom zabave, koja je tek u povoju. Takođe, bio je uvjeren da je njegova zemlja privlačna i nekim od najvećih tehnoloških imena, koji bi Saudijske Arabije napravili tehnološko čvorište ovog dijela svijeta.

Danas, sve ovo visi o koncu. Naime, strane kompanije i investitori oklijevaju da posluju sa princom Mohamedom bin Salmanom zbog Kašogijevog ubistva, a novac najmenjen investicijama, preusmjeren je na druge zemlje.

“Moram priznati da strani investitori više nisu toliko euforični kada je riječ o investicijama u Saudijsku Arabiju”, kaže Garbis Iradian, glavni ekonomista za Bliski istok i Sjevernu Afriku pri “Institutu za međunarodne finansije”.

“Možda će neka velika imena i ostati da posluje u kraljevstvu, ali to definitivno neće biti dovoljno da razviju raznoliku ekonomiju, koja se neće zasnivati isključivo na nafti”, kaže Iradian.

Američki predsjednik Tramp je nedavno rekao da je još preuranjeno preduzimati akcije protiv Saudijske Arabije i princa Bin Salmana zbog Kašogijevog ubistva, navodeći na ogroman uticaj kraljevstva na cijene nafte. Takođe, Tramp je svakako imao na umu i veliki ugovor o prodaju oružja koji SAD ima sa Saudijcima.

Ipak, Tramp je ostavio otvorenom mogućnost da je princ Bin Salman umiješan u Kašogijevo ubistvo, što Saudijci oštro poriču.

“Moguće je da je princ imao saznanja o ovom tragičnom događaju- zapravo, možda jeste, a možda i nije”, rekao je Tramp prilično neodređeno.

Investitori, koji su prošlog mjeseca odustali od investicione konferencije u Rijadu, vjerovatno ni sada nisu promijenili mišljenje.

Saudijska berza je bila od onih sa najvećim rastom početkom 2018. godine, koji je iznosio čak 17%, zabilježila je nagli pad nakon Kašogijevog ubistva, a dodatno je potonula nakon što je CIA prije par dana objavila da je princ Bin Salman umiješan u Kašogijevo ubistvo.

Ipak, najbolji pokazatelj bojkota saudijskog režima bila je investiciona konferencija u Rijadu. poznata i kao “Davos u pustinji”.

Jedan od onih koji su bojkotovali konferenciju bio je i Masajoši Son, CEO Softbanka koji je odlučio da se povuče s konferencije, uprkos činjenici da imao dobre poslovne odnose sa princom Bin Salmanom. Son je rekao da njegova kompanija neće prekinuti finansijske veze sa Saudijskom Arabijom, ali da neće primati saudijsku gotovinu sve dok se ne otkrije istina o Kašogijevom ubistvu.

Son je odbio da govori o drugom tzv. “mega fondu” u saradnji sa Saudijskom Arabijom, navodeći da je prerano govoriti o tome.

Dara Hosrovšvahi, direktor Ubera takođe se našao u veoma teškoj poziciji. Naime, njegova kompanija je uzela 3,5 milijarde dolara od saudijskog Javnog investicionog fonda, 2016. godine. Štaviše, direktor fonda Jaser al Rumajan nalazi se u upravnom odboru Ubera.

Hosrovšahi je  prošle sedmice rekao da ne želi da izlazi u javnost sa preuranjenim izjavama, jer su Saudijci imali veliki udio u investiranju njegovog startupa.

Saudijske vlasti su u više navrata mijenjale priču o Kašogijevom ubistvu. Naime, u početku su demantovali da imaju bilo kakve veze s ubistvom, da bi na kraju rekli da ubijen greškom.

Sva ova dešavanja svakako će uticati na Bin Salmanovu “Viziju 2030”, gdje je on iznio svoju viziju razvoja zemlje u narednoj deceniji, a čiji je krajnji cilj da se Saudijska Arabija riješi svoje ovisnosti o nafti,

Međutim, sada je pitanje da li će Bin Salman uspjeti da obezbijedi dovoljan broj stranih investitora koji bi njegovu viziju sproveli u realnost.

Neki analitičari očekuju da će investicije ipak doći na svoje, tj. mnogim investitorima biće teško oduprijeti se izazovu zvanom Saudijska Arabija.

“Ipak, uvjerena sam da će velika regionalna, ali i globalna imena ući u saudijsko tržište narednih pet godina. Naime, mogućnosti koje pruža Saudijska Arabija su toliko unosne, da ih je skoro nemoguće odbiti”, kaže Rabija Jasmin, analitičarka iz “Euromonitor International “. (CNN Money)