SARAJEVO – MMF je ocijenio da je BiH ispunila uslove za sklapanje stendbaj aranžmana, izjavio je Mustafa Mujezinović, premijer FBiH.

"Dobio sam informaciju da je MMF prihvatio mjere koje su preduzele vlasti u BiH. Svi uslovi su ispunjeni za sazivanje sjednice direktora MMF-a. Još je u toku razmatranje hoće li ovaj sastanak biti održan 8. ili 9. jula", kazao je Mujezinović poslanicima na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Predstavnici MMF-a prošlog ponedjeljka nisu prihvatili prijedlog mjera ušteda u BiH, koje su postavljene kao uslov za dobijanje 1,2 milijarde evra. MMF nije prihvatio izmjene kojima je FBiH odustala od smanjenja davanja korisnicima boračko-invalidske zaštite.

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici ipak odlučila da smanji ukupan grant za ovu populaciju za 10 odsto, što je, kako je rekao Mujezinović, MMF prihvatio.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je i Zakon o obezbjeđenju novca za redovno i bezbjedno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom. Na ovakav način ozakonjena je odluka Vlade FBiH o naplaćivanju takse od pet dolara na utrošenih 1.000 kubnih metara gasa. Novcem, koji će građani uplaćivati na poseban račun budžeta FBiH, bit će plaćen dug BiH prema "Gazpromu", ruskom isporučiocu plina. Zakonom je predviđeno da će ovo biti i interventni novac u slučaju da FBiH ostane bez gasa.

Hafeza Sabljaković, poslanik DNZ-a, upitala je da li je ovo uvođenje većih cijena gasa na mala vrata.

"Imamo li pravo da radimo ovo u ovakvoj ekonomskoj situaciji? U zakonu stoji kako će kontrolu naplate raditi Poreska uprava FBiH. Je li to znači da će građanima koji ne budu plaćali taksu plijeniti imovinu? Zakon nema finansijsku projekciju, pa nije poznato koliko će novca biti prikupljeno", istakla je Sabljakovićeva.

Desnica Radivojević, ministar trgovine FBiH, kazao je kako ovo jeste udar na potrošače, ali da neko mora izmiriti dug.

Izvor Agencije