MOSTAR – Proljećna sjetva ranog krompira i ostalih kultura u Hercegovini će ove godine biti prepolovljena jer su proizvođači, koji se još nisu oporavili od posljedica pandemije, na udaru poskupljenja onemogućeni da nabave sjeme i gnojiva koja su skuplja i do 300 odsto.

Inženjer agronomije Alen Sabljić, koji se bavi vinogradarstvom i uzgojem voća i povrća na svom OPG u mjestu Bivolje Brdo, kod Čapljine, ističe da su pandemija i razna poskupljenja mineralnih gnojiva, kao i nerazumijevanje vlasti proizvođače stavili na prave muke.

“Prošle godine je proljetni mraz uništio voćnjake, a velika suša je smanjila urod povrća i grožđa. Ove godine pojavili su se novi problemi, poskupljenja azotnih gnojiva KAN za 300%, kao i osnovnog NPK gnojiva za 50%, a nafta je skuplja za pola marke po litru. Takva poskupljenja mi proizvođači ne možemo podnijeti i sigurno će sjetva mladog krompira, kao i ostalih kultura biti dobro smanjena, čak i prepolovljena”, upozorava Sabljić.

Baviti se proizvodnjom hrane u današnje vrijeme je, po njegovim riječima, nezahvalan posao, zbog čega sve više plodnog zemljišta ostaje neobrađeno, dok njihovi vlasnici u borbi za egzistenciju odlaze u druge zemlje napuštajući BiH, a vladajuće strukture sve samo nijemo posmatraju.

“Loša porezna politika, neadekvatna raspodjela poticaja i nikakav plan razvoja i strategije su osnovni problemi u BiH. Neke zemlje su trenutno ukinule PDV za repromaterijal, koji se koristi u poljoprivredi, jer žele pomoći domaće proizvođače i smanjiti uvoz hrane. A mi smo svjedoci stalnog rasta cijena, i to posebno hrane i životnih namirnica. Kod nas to divljanje cijena niko i ne kontroliše, a ne da mjerama proba zaštititi domaćeg proizvođača”, kaže Sabljić.

Koliko je situacija alarmantna po njegovim riječima govori podatak da su u Dubravskoj visoravni bile dvije zadruge i da su se robe izvozile na EU tržište, a da sada nema nijedne.

Pored vrtoglavog rasta cijena, problem je i što je teško u BiH sada nabaviti gnojivo jer fabrika u Lukavcu do daljeg ne radi gnojiva zbog ukinute okolišne dozvole. (Klix.ba)