BANJALUKA – Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj do sada su kompenzovali 935 miliona maraka obaveza i potraživanja, a u ovoj godini pred njima je šest novih rundi.

Istakli su to za “Glas Srpske” u Banjalučkoj berzi i podsjetili da je prva multilateralna kompenzacija održana 2015. godine, te da su privrednici zadovoljni jer uspijevaju naplatiti potraživanja iz ranijih godina, te platiti obaveze naplaćenim potraživanjima.

– Tako im ostaje više gotovog novca, što se pokazalo naročito važno u vrijeme pandemije – naveli su u Banjalučkoj berzi.

Dodali su da je Vlada RS donijela odluku o organizovanju šest kompenzacija i cesija u ovoj godini.

– Multilateralne kompenzacije će se održati u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru – naveli su u Banjalučkoj berzi.

Prema podacima na internet stranici Banjalučke berze, broj učesnika kreće se između 500 i 700 po jednoj kompenzaciji.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević podsjetio je da je Komora bila inicijator za pokretanje multilateralnih kompenzacija, koje su, sudeći prema do sada kompenzovanom iznosu, dale očekivan rezultat.

– Na ovaj način djelimično je smanjena nelikvidnost privrede, jedan od gorućih problema. Da bismo došli do još boljih rezultata potrebno je podići svijest privrednika i javnog sektora o značaju kompenzacija te da se u ovaj sistem uključe svi – rekao je Blagojević.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Federacija

U Banjalučkoj berzi ističu da na sistemu multilateralnih kompenzacija imaju sve više učesnika iz FBiH.

– Trenutno 264 privredna subjekta iz FBiH koristi naš sistem na dobrovoljnoj osnovi i tako plaćaju obaveze i naplaćuju potraživanja od učesnika iz Republike Srpske – istakli su u Berzi. (Glas Srpske)