BANJALUKA – Municipalne obveznice kao način finansiranja projekata lokalne samouprave prepoznaje sve više opština u Republici Srpskoj.

Najsvježiji primjer jeste Opština Bijeljina, koja emituje prvu javnu emisiju obveznica, ukupne vrijednosti 11 miliona maraka. Novčana sredstva koja će se prikupiti na ovaj način koristiće se za uređenje industrijske zone 2 i 3, u iznosu od četiri miliona maraka, izgradnju toplovodne mreže i montiranje kotla u iznosu od milion i po maraka, uređenje lokacije Knez Ivo od Semberije u iznosu od pet miliona maraka te izgradnju centra za kulturu u iznosu od pet miliona maraka.

Načelnik opštine Bijeljina, Mićo Mićić, kaže da su ovaj vid prikupljanja nedostajućih sredstava izabrali, jer je siguran, pouzdan i predstavlja vrlo atraktivan tržišni materijal pogodan za institucionalne investitore.

“Prednosti zaduživanja kroz emisiju obveznica u odnosu na klasičan bankarski kredit iz aspekta lokalne samouprave manifestuju se, prije svega, u nižoj kamatnoj stopi”, kaže Mićić.

Na Banjalučkoj berzi u toku je i ponuda obveznica Opštine Šamac, ukupne vrijednosti četiri i po miliona maraka.

“Izdavanje obveznica poslužiće nam za pokrivanje deficita u budžetu iz prošle godine. Lokalnim organima najčešće je potrebno više sredstava od onih koja trenutno mogu pribaviti, pa bi izdavanje obveznica moglo postati realnost našeg okruženja”, smatra načelnik opštine Šamac, Savo Minić.

Iako predstavljaju jedno od efikasnijih rješenja za obezbjeđivanje novih izvora finansiranja na tržištu kapitala, lokalne samouprave još nedovoljno koriste ovaj način pribavljanja dodatnih finansijskih sredstava, smatra Branko Kecman, direktor brokerske kuće "Advantis Broker", agent navedenih emisija.

“Postoji prostora za još opština u RS da emituju obveznice, odnosno da se zaduže na ovaj način. To je budućnost koju treba da slijede. Takođe, to je dobar način rješavanja velikih infrastrukturnih projekata na entitetskom nivou. Građani imaju dvostruku korist, omogućeno im je da oroče sredstva po najpovoljnijoj kamatnoj stopi, a istovremeno imaju kvalitetniji život u gradu”, objašnjava Kecman.

Sličnog mišljenja su i na Banjalučkoj berzi.

“Obveznice su postale važan tržišni materijal i sve veći broj investitora odlučuje se da investira u njih. Zaduživanje opština vrši se na potpuno javan i transparentan način, kao i kasnije vraćanje glavnice i kamate. Imajući u vidu da je cijeli proces počeo tek prošle godine, mislim da su za sada postignuti dobri rezultati, jer su emisije prve tri opštine uspjele, a očekujem da u narednom periodu obveznice postanu sve dominantniji način zaduživanja opština”, rekao je Darko Lakić, pomoćnik direktora Banjalučke berze.

Za infrastrukturu 19,7 miliona

Emisijom obveznica, opštine Laktaši i Gradiška te Grad Banja Luka dosad su sakupili sredstva za izgradnju infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 19,7 miliona maraka. Opština Laktaši je prva koja je emitovala obveznice u iznosu od deset miliona maraka, sa fiksnom kamatnom stopom na godišnjem nivou u iznosu od 5,75 procenata i rokom dospijeća šest godina. Grad Banja Luka emitovao je obveznice u vrijednosti od sedam miliona maraka, sa fiksnom kamatnom stopom od 5,75 odsto i rokom dospijeća tri godine. Opština Gradiška emitovala je 27.000 obveznica ukupne vrijednost 2,7 miliona maraka, s rokom otplate šest godina i fiksnom kamatnom stopom šest odsto.

Izvor Fokus