BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović izrazio je očekivanje da će izgradnja autoputa Banjaluka – Gradiška biti okončana na proljeće iduće godine, za šta je po ugovoru potrebno izdvojiti oko 120 miliona evra.

“Stepen završenosti radova na izgradnji trase autoputa Banjaluka – Gradiška zadovoljava ovaj trenutak. S obzirom na situaciju u kojoj se projekat realizovao izvođači radova su iznijeli uvjerenje da će se ispoštovati rok za završetak radova i da neće biti prevelikog kašnjenja, ukoliko ga uopšte bude”, istakao je Čubrilović.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka članova Savjetodavno-operativnog tima za ubrzavanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi autoputa Banjaluka – Okučani, rekao da su imovinsko-pravni odnosi na toj trasi autoputa privedeni kraju, te da na jednom dijelu dionice postoje dva do tri slučaja neriješenih imovinskih odnosa, ali da oni ne ometaju izvođenje radova.

Čubrilović je izrazio uvjerenje da neće biti probijeni rokovi za završetak radova na tom autoputu.

On je rekao da je na sastanku konstatovano da je završen revidirani projekat i da su odobrena sredstva za izgradnju Mahovljanske petlje, te da će krajem maja biti dobijena saglasnost od Evropske banke za obnovu i razvoj za raspisivanje tendera za njenu izgradnju.

Govoreći o izgradnji mosta na rijeci Savi, Čubrilović je podsjetio na postojanje ranije potpisanog Protokola o izvođenju radova na mostu između resornog ministarstva BiH i Hrvatske.

On je rekao da je hrvatski ministar saobraćaja Božidar Kalemeta zbog obaveza otkazao za sutra planirani sastanak u Zagrebu o izgradnji mosta na rijeci Savi, izražavajući očekivanje da će do sastanka uskoro doći i da će se definisati ta kontakt tačka sa Hrvatskom.

Predstavnik “Konstrukt-inženjeringa” iz Splita Marin Zelenika rekao je da radovi na izgradnji ovog autoputa teku u skladu sa potpisanim ugovorom.

“Radovi su u punom jeku i dinamici, a u međuvremenu je riješena i problematika u vezi sa imovinsko-pravnim poslovima i mislim da će radovi na terenu biti završeni vrlo brzo”, istakao je Zelenika.

Zelenika je demantovao navode u medijima da izvođač radova traži izmjenu cijene za novih 12 miliona evra za ovu trasu autoputa, dodajući da izvođač ima pravo po ugovoru na naknadu razlike u cijeni, ali da je ona daleko manja, ne želeći da govori o detaljima.

“Izvođač radova se još nalazi u ugovorenim okvirima i ne može se govoriti o povećanju cijena”, naglasio je Zelenika.

Direktor JP “Autoputevi RS” Dušan Todić podsjetio je da je prioritet u osnivanju ovog preduzeća Ugovor o koncesiji koji treba da startuje sa “Štrabagom”, gdje su prioriteti dionica autoputa Banjaluka – Doboj i koridor 5c, odnosno dionica koja prolazi kroz RS.

“Trenutno su aktivnosti na eksproprijaciji i već su potpisani i prvi ugovori sa vlasnicima parcela na dionici autoputa Banjaluka – Doboj”, zaključio je Todić.

Izvor Agencije