Uprava za indirektno oporezivanje BiH napravila je listu deset najvećih izvoznika i uvoznika u BiH, a na vrhu liste izvoznika za 2021. godinu našla se kompanija “ArcelorMittal” iz Zenice.

Odmah iza nje je “Aluminij Industries” iz Mostara, slijede “Global Ispat koksna industrija” iz Lukavca, “Alumina” iz Zvornika, TT Kabel iz Širokog Brijega te “Sisecam Soda” iz Lukavca.

Na sedmom mjestu, od top deset izvoznika našao se “Natron-Hayat” iz Maglaja, zatim FEAL iz Širokog Brijega, EFT Rudnik i termoelektrana Stanari te Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u široj industrijskoj djelatnosti Prevent Central and Eastern Europe iz Visokog.

Listu najvećih uvoznika u BiH predvodi” Aluminij industries” iz Mostara, slijedi ga “Global Ispat koksna industrija” iz Lukavca, Holdina i G-Petrol iz Sarajeva, “ArcelorMittal” iz Zenice. Drugu polovinu tabele zauzimaju Hercegovinalijek iz Mostara, TT Kabeli iz Širokog Brijega, Petrol BH Oil company iz Sarajeva, Violeta iz Gruda i Optima Grupa iz Banje Luke.

Gledajući izvještaj iz godine prije, iz 2020., vidimo da je kompanija ArcelorMittal samo zadržala vodeću poziciju među izvoznicima, a bila je i druga po uvozu. Prvo mjesto među uvoznicima u 2020. godini zauzela je sarajevska Holdina.

Aluminij Industries je kompanija koja posluje na prostoru bivšeg ugašenog mostarskog giganta Aluminija d.d. (Klix)