BANJALUKA – Vlada RS danas je donijela odluku o dodijeli jednokratne pomoći Sindikatu Robne kuće “Boska” Banjaluka u iznosu 204.000 KM.

“Sredstva će biti operativne večeras u 18.00 časova za sve radnike `Boske`, tako da će moći podići dvije neto plate – za januar i februar ove godine”, potvrdio je ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

Radnici banjalučke Robne kuća “Boska” okupili su se danas u prizemlju ovog objekta kao znak protesta zbog neispunjenih obećanja o isplatama više plata.

Sa protestnig skupa upućeno je i obavještenje premijeru RS Miloradu Dodiku u kojem se traži da se odmah izvrši isplata pet plata radnicima za ovu godinu, topli obrok, kao i da im se obezbijedi zdravstveno osiguranje.

“Radnici su stalno upozoravali i ovo je jedan spontan protest bez zatvaranja i zaključavanja robne kuće”, rekla je predsjednik sindikalne organizacije “Boske” Branka Gostić.

Ona je dodala da radnici još nisu najavili štrajk, ali da je i to moguće, jer je istekao rok od 15 dana od obećanja da će, kada budu uplaćena sredstva za državni kapital, u roku od sedam do petnaest dana radnicima biti isplaćeno nekoliko plata.

Navodeći da je taj rok istekao prije dva dana i da do danas nisu isplaćene plate radnicima, Gostićeva je navela da ni sindikalna organizacija, ni radnici ne znaju ko treba da uplati ta sredstva, Vlada RS ili konzorcijum “Delta – Zekstra”.

Premijer Dodik izjavio je ranije da je Konzorcijum “Delta- Zekstra” iz Beograda uplatio krajem maja tri miliona evra na ime kupoprodajne cijene za paket akcija državnog kapitala “Boske”, a prema Ugovoru potpisanom između Vlade RS i ovog beogradskog konzorcijuma, 21. maja u Banjaluci.

Izvor Agencije