NJUJORK – Pad cijena američke sirove nafte ove sedmice odjeknuo je širom finansijskih tržišta i podstakao nove brige zbog industrije škriljaca.

Ipak, investitor i milijarder Hauard Marks ne paniči. Marks, koji je suosnivač Oaktree Capital Management, rekao je da do ovakve cijene sirove nafte došlo jer se kupci plaše punih zaliha.

“To nije panika. Ovaj potez je potpuno racionalan”, kaže on.

Marks naglašava da prostor za skladištenje nafte nije neograničen i to je ovdje glavni problem:

“Krajnja komplikacija je da skladištenje nafte košta, a skladišta nisu neograničena. Trenutno je skladištenje skupo, tako da danas ne vrijedi kupovati naftu i čuvati je. Troškovi skladištenja danas prelaze vrijednost; stoga je cijena negativna”, rekao je Marks.

Inače, pandemija virusa korona izazvala je ozbiljan udarac po ekonomsku aktivnost širom svijeta, te istovremeno smanjila potražnju za naftom. I dok je OPEC i njegovi saveznici saglasili oko istorijskog sporazuma koji se odnosi na smanjenje proizvodnje od 9.7 miliona barela dnevno, počevši od 1. maja, eksperti su uvjereni da smanjenje proizvodnje neće biti dovoljno da izbalansira smanjenje potražnje.

Međunarodna agencija za energiju, primjera radi, upozorila je nakon dobro prostudiranog mjesečnog izvještaja da će potražnja u aprilu vjerovatno biti manja za čak 29 miliona barela dnevno nego u istom periodu prošle godine, što će biti najniži nivo viđen još od 1995. godine.

Ipak, postoje stvari koje dodatno komplikuju situaciju. To objašnjava i milijarder Marks, koji smatra da je nagli prekid proizvodnje nije jednostavan:

“Proizvodnja nafte ne može jednostavno da se prekine jer buštotine nisu za to projektovane, zavise od pritiska. Dakle, nafta sada izlazi iz zemlje koja prelazi količinu potrebnu za potrošnju”, rekao je Marks.

Sumorna situaciju na tržištu nafte takođe je u centar pažnje stavila američke proizvođače nafte iz škriljaca koji se bore sa slabom potražnjom s jedne strane i nedostatkom skladištenja s druge, što je zagonetka zbog koje očajne naftne kompanije „plaćaju“ trgovce da naftu uzmu od njih.

Iako su mnogi američki naftaši zabrinuti, prije svega oni koji vade naftu iz škriljaca, postoje neke utješne najave, a to je da će kasniji ugovori možda koštati 20 dolara za barel, i više.

“Negativna cijena nafte odražava višak ponude nad potražnjom, plus trošak skladištenja. Cijena nafte u narednim mjesecima (kada se potrošnja možda bude oporavljala) je na normalnijim nivoima”, rekao je Marks. (CNBC, Swot)

https://www.cnbc.com/2020/04/22/billionaire-investor-howard-marks-calls-oil-crash-completely-rational.html