BANJALUKA – Rukovodstvo „Zarubežnjefta“ istaklo je danas na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da ova kompanija ostaje u Republici Srpskoj i da želi da proširi poslovanje.

Naglasili su da je u Rafineriji nafte Brod trenutno zaposleno 676 radnika, čija je plata veća za 30% od prosječne plate u Republici Srpskoj, i da će se trend rasta plata nastaviti u narednom periodu.

S tim u vezi, rukovodstvo ovog privrednog društva je potvrdilo da neće doći do otpuštanja radnika, kao što su to prenijeli pojedini mediji.

Na sastanku je poseban akcenat stavljen na projekte autonomne gasifikacije „Rafinerije nafte Brod“, proširenja mreže benzinskih stanica, izgradnje solarnih elektrana, elektrana na gas i proizvodnje vodonika.

Naglašeno je da će realizacija navedenih projekata značajno doprinijeti zaštiti životne sredine i poštovanju svih standarda, koji se primjenjuju u oblasti u kojoj posluje ovo privredno društvo.

Sagovornci su se usaglasili da je realizacija ovih projekata, kao i projekat gasifikacije Republike Srpske, od strateškog značaja, jer će, između ostalog, proizvedeni energenti biti plasirani na tržišta zemalja u regionu, čime će se dodatno ekonomski osnažiti Republika Srpska.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade da ova kompanija unaprijedi svoje poslovanje.

Višković je rekao da će Vlada RS pružiti punu podršku realizaciji svih navedenih projekata.

Predstavnici „Zarubežnjefta“ su poslali jasnu poruku da u ovom regionu vide dosta prilika za saradnju, kao razvojnu šansu u bogatim resursima kojima raspolaže Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Delegaciju kompaniju „Zarubežnjeft“, je predvodio generalni direktor Sergej Kudrjašov. (Swot)