NJUJORK – Kineska kompanija “Bajtdens” (ByteDance), vlasnik popularne aplikacije TikTok, obavijestila je “Majkrosoft” da mu neće prodati svoje američko poslovanje, prenio je Rojters, dodajući da je umjesto prodaje dogovoreno partnerstvo sa korporacijom “Oraklom”.

“BajtDens nas je obavijestio da neće prodati TikTokove američke operacije Majkrosoftu. Uvjereni smo da je naš prijedlog bio dobar za korisnike TikToka i zaštitu interesa nacionalne bezbjednosti”, naveo je Majkrosoft u saopštenju.

“BajtDens” je odustao od prodaje TikToka u SAD, a dobro upućen izvor rekao je za Rojters da je kineska kompanija dogovorila partnerstvo sa “Oraklom” kako bi izbjegla zabranu poslovanja u SAD.

Dogovoreno je da će “Orakl” biti tehnološki partner “BajtDensa” i preuzeti upravljanje TikTokovim američkim korisničkim podacima, kazao je taj izvor.

Kompanija “Orakl” takođe pregovara i o preuzimanju udjela u poslovanju TikToka u SAD.

Američki predsjednik Donald Tramp dao je u avgustu rok kompaniji “BajtDensu” (ByteDance) da proda ili obustavi američki dio poslovanja svoje aplikacije TikTok ili će, u suprotnom, ta kineska aplikacija biti zabranjena u SAD.