DERVENTA – Agoniji u vezi sa prodajom imovine derventske Fabrike cijevi “Unis” u stečaju ne nazire se kraj, a neozbiljne ponude samo dodatno obezvređuju imovinu.

Rekao je to stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović dodavši da firma “Feromaster” iz Dervente, koja je na posljednjoj licitaciji ponudila 27,7 miliona maraka za imovinu propalog preduzeća, taj iznos još nije uplatila.

– Ni ne očekujem da će uplatiti. Ako na prošloj licitaciji nisu uplatili, kada su ponudili manji iznos od ovoga, ne vjerujem ni da će sada. Rok za plaćanje im ističe krajem mjeseca i ako ne uplate, onda rok od mjesec ima kompanija “Frukta trejd” kao drugorangirana  sa nešto nižom ponudom. S obzirom na to da su te dvije firme i prošli put bile najbolji ponuđači, pa nisu uplatili, ništa ne očekujem ni sada – kazao je Danilović.

Danilović kaže da nastoji da zakaže sjednicu Skupštine povjerilaca na kojoj bi bio nađen model za prodaju imovine preduzeća.

– Član 157 Zakona o stečajnom postupku jasno precizira kako se prodaje opterećena imovina, po pravilima izvršnog postupka, da cijena ne može biti niža od polovine procijenjene vrijednosti, zatim ide za trećinu, a nadalje se obara za deset odsto. Prošli put je tako bilo, oborena je za deset odsto, a oni su nadmetanjem digli cijenu u nebesa i nikom ništa. Sad ponovo obaraj za deset procenata i opet isto i tako se obezvrijedi imovina potpuno i dođemo do marke. Cilj mi je da na skupštini vidimo šta i kako da eliminišemo neozbiljne kupce – objasnio je Danilović.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina. Do sada su propale dvije licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, a druga jer najpovoljniji ponuđač, trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Zaštitna cijena

Dragan Danilović je kazao da će u narednom periodu pokušati sa sudijom da nađe metodološki pristup kako bi našli rješenje za “Unis”.

– Vidjećemo da li se može ići sa zaštitnom cijenom imajući u vidu da je skoro 80 odsto imovine stečajnog dužnika pod opterećenjem. I to je problematično jer se zaštitna cijena može uvesti na neopterećenu imovinu, a da li i šta možemo ovdje, pitanje je – kazao je Danilović. (Glas Srpske)