BANJALUKA – Poreski obveznici u Srpskoj nezadovoljni su Zakonom o fiskalnim kasama, prema kojem su svake godine dužni da servisiraju kasu, za šta je potrebno izdvojiti 50 maraka.

Ako ne obave ovaj pregled, obveznici mogu biti kažnjeni od 2.000 do 15.000 maraka.

– Ne znam kakav je to aparat koji se mora servisirati jednom godišnje, a platio sam ga 1.000 maraka. Smatram da nije potrebno da nosim fiskalnu kasu na servisiranje sve dok je ispravna – kazao je vlasnik jedne banjolučke prodavnice.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je da je ovo još jedan primjer kako se zakonskim rješenjima poslodavcima nameću dodatni troškovi.

– Možda 50 KM za servisiranje kase jednom godišnje nije puno, ali to je potpuno neopravdan namet. Kasu koja normalno funkcioniše ne bi trebalo servisirati – naglasio je Milić i dodao da je taj dio Zakona o fiskalnim kasama potrebno mijenjati.

U Poreskoj upravi RS potvrdili su da je zakonom predviđeno obavezno servisiranje fiskalnih kasa jednom godišnje.

– Servisiranje podrazumijeva tehnički pregled s ciljem obezbjeđivanja tehničke ispravnosti ili funkcionalnosti fiskalnog proizvoda – rekli su u Poreskoj upravi.

Kontrole

U PURS-u kažu da su inspektori ove godine obavili 2.413 kontrola i pri tom izdali 1.304 prekršajna naloga, na osnovu kojih je izrečena kazna od 923.977 maraka.

– Izdavanje prekršajnih naloga najčešće je bilo zbog nepodnošenja zahtjeva za fiskalizaciju u roku, neizdavanja fiskalnih računa i neisticanja na vidnom mjestu o obavezi izdavanja fiskalnog računa – rekli su u PURS-u.

Izvor Agencije