BANJALUKA – U banjalučkim poslovnicama UniCredit banke Mostar, u UniCredit banci Banjaluka, te u Raiffeisen banci i Intesa Sanpaolo banci koje su nalaze u RS, kontrolama je utvrđeno nezakonito povećanje kamatne stope.

Ovim bankama izdati su prekršajni nalozi zbog jednostranog povećavanja iznosa kamatne stope u odnosu na kamatu iz kreditnog ugovora, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

Glavni republički tržištni inspektor RS, Borka Surtov, rekla je da su republički tržišni inspektori, po pritužbama potrošača, uradili kontrolu 15 potrošačkih kredita u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

“Po svakom konkretnom ugovoru izdati su prekršajni nalozi u visini od 2.500 maraka za pravno lice i 500 maraka za odgovorno lice u pravnom licu”, naglasila je Surtova.

Ona je istakla da banke nisu prihvatile da plate prekršajne naloge, već su se izjasnile da će prekršajne naloge uputiti na sudsko odlučivanje.

“Na prvostepena rješenja inspektora banke imaju pravo žalbe”, objasnila je glavna republička tržišna inspektorka.

Kako je istakla, inspektori su rješenjima naložili bankama vraćanje više naplaćene kamate od dana povećanja kamatne stope i smanjenje kamatne stope u budućim otplatama po ovom osnovu.

“Pristiglo je još 14 pritužbi potrošača u vezi s jednostranim povećavanjem kamatnih stopa, od čega su tri inspekcijske kontrole u toku”, naglasila je Surtova.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove rekli su da nisu dobili sve rezultate s terena u vezi s inspekcijskim kontrolama u bankama i da će obavijestiti javnost o ovim kontrolama kada kompletiraju sve podatke.

U UniCredit banci Banjaluka rekli su da je neprofesionalno objavljivati podatke koji su utvrđeni prilikom inspekcijskog pregleda prije nego što je banka imala priliku da se izjasni, a posebno ako su informacije neistinite.

“Istina je da su 3. i 4. juna ove godine, inspektori obavili inspekcijski pregled tri zahtjeva klijenata ove banke”, kazali su u UniCredit banci Banjaluka.

U FBiH podnesena 192 prekršajna naloga

Federalna uprava za inspekcijske poslove podnijela je 192 prekršajna naloga bankama koje su jednostrano, neosnovano i bez prethodno utvrđenih uslova podizale kamatne stope na potrošačke kredite, saopšteno je iz uprave.

“Ukupno je obavljeno 116 inspekcijskih kontrola kod deset banaka, te su podnesena 192 prekršajna naloga, gdje su izrečene kazne u iznosu od 471.000 maraka”, istakli su u Inspektoratu FBiH.

Kako se navodi, inspektori su protiv banaka koje su prekršile Zakon o zaštiti potrošača BiH izrekli kaznene mjere u vidu prekršajnih naloga za pravno lice u visini od hiljadu i po maraka do četiri hiljade maraka i za odogovorno lice u visini od 500 maraka do hiljadu po svakom pojedinačnom zahtjevu potrošača.

Izvor Fokus