BANJALUKA – Španska kompanija “Aricam” i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potpisali su juče u Banjaluci ugovor o tridesetogodišnjoj koncesiji za eksploataciju krečnjaka u kamenolomu Drenovača, što je prva faza realizacije projekta izgradnje integralne fabrike cementa u Prijedoru u koji će Španci investirati 365 miliona KM.

Ugovor o koncesiji potpisali su Emilio Iskuerdo Himenez, generalni direktor kompanije "Aricam", i Slobodan Puhalac, ministar industrije, energetike i rudarstva RS. Prije potpisivanja ugovora predstavnici "Aricama" su prezentovali projekat izgradnje prve integralne fabrike cementa u RS najavivši da bi prijedorska cementara trebalo da počne s radom 2014. godine. Najveći dio investicije, odnosno 322 miliona KM, biće uloženo u izgradnju cementare, a ostatak na izradu studije izvodljivosti, projekata i nabavku mašina i opreme.

Ležište krečnjaka Drenovača, za čiju eksploataciju su Španci dobili koncesiju, nalazi se 11 kilometara od lokacije buduće fabrike cementa, a posjeduje rezerve koje se trenutno procjenjuju na 200 miliona tona krečnjaka rasprostranjene na površini od 170 hektara zemljišta.

Himenez je istakao da je pred njima veliki posao do otvaranja cementare, ali da će on biti završen u predviđenim rokovima.

"Potpisivanju koncesije prethodile su dvije godine investicionih aktivnosti, a pred nama je složen i dugotrajan dvogodišnji proces u kojem treba da dokažemo postojanje mineralnih rezervi, izraditi studije izvodljivosti i riješiti niz infrastrukturnih problema", rekao je Himenez.

Prijedorska cementara bi, prema izloženom projektu, svoj puni kapacitet od 1,2 miliona tona godišnje, trebalo da dostigne godinu dana nakon početka rada. Pokretanjem tog kapaciteta biće stvoreni uslovi za otvaranje 264 direktna i 300 indirektnih radnih mjesta.

RS trenutno u potpunosti zavisi od uvoza cementa iz Hrvatske i Srbije, a dijelom se snabdijeva iz FBiH. Španski investitori kažu da planiraju da zadovolje 80 odsto potreba RS za cementom.

Puhalac je rekao da je potpisivanjem koncesije napravljen prvi korak ka realizaciji velikog investicionog projekta u okviru kojeg će biti angažovan i veliki broj domaćih firmi.

"Do ovog posla došlo je zahvaljujući velikim naporima lokalne zajednice, kompanije ‘Aricam’ i Vlade RS", naglasio je Puhalac.

On je kazao da je u toku i finalizacija izrade koncesionog ugovora za kamenolom gline Krpeljevo, kojeg će takođe koristiti "Aricam", a koji se nalazi 25 kilometara od lokacije buduće cementare.

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, istakao je da je ovo veliki dan za Prijedorčane, jer će biti pokrenut kapitalni objekat koji će biti od velikog značaja za ovu opštinu, ali i RS.

"Projekat cementare imaće višestruke efekte, jer će, osim direktnog zapošljavanja, upošljavati ‘Željeznice RS’, drumski transport i firme koje će raditi na realizaciji ovog projekta", rekao je Pavić.

Izvor Nezavisne novine