DOBOJ – Ljubo Glamočić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, izrazio je očekivanje da će Vlada Njemačke odobriti kredit za izgradnju hidroelektrane Cijevna-3 na rijeci Bosni kod Doboja u vrijednosti od oko 50 miliona evra.

Glamočić je nakon jučerašnjeg razgovora s predstavnicima njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i Njemačke razvojne banke (KfW) u Doboju rekao da su kreditna sredstva KfW-a znatno povoljnija od ponuda komercijalnih banaka. Tim kreditom bi bila finansirana izgradnja HE Cijevna-3 predviđene instalisane snage od 14 megavata za koju je koncesiju prije tri godine dobilo preduzeće "Elektrodoboj".

"Za ovaj projekat je preko evropskih IPA fondova već obezbijeđeno oko pet miliona evra, koji će biti iskorišteni za izgradu projektne dokumentacije", napomenuo je Glamočić.

Milenko Cvijanović, direktor "Elektrodoboja", izjavio je da su za potrebe izgradnje tog energetskog objekta, koji se očekuje 2012. godine, izvršene pripremne radnje, te da sada slijedi zaokruživanje finansijske konstrukcije.

"HE Cijevna-3 će imati godišnju proizvodnju od 40 gigavat-časova električne energije, što predstavlja deseti dio ukupne proizvodnje ‘Elektrodoboja’", ukazao je Cvijanović.

Direktor Kancelarije KfW-a za BiH Gerard Kenemund rekao je da je interes njemačke vlade da pomaže razvoj korištenja energije iz obnovljivih izvora. On je istakao da RS i BiH imaju izvanredne uslove za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Govoreći o planiranoj izgradnji preostalih šest HE na Bosni, čiji je investitor norveški "Technor Energy", Glamočić je rekao da ta kompanija treba da do kraja aprila sklopi ugovor s izvođačem radova. Početak izgradnje tih elektrana očekuje krajem avgusta ili početkom septembra.

Na sastanku je rečeno da će na izgradnji energetskih projekata u dobojskoj regiji, uključujući i Termoelektranu Stanari, čiji je investitor EFT, biti uposleno do 3.000 radnika, dok će stalno zaposlenje nakon njihove izgradnje biti obezbijeđeno za oko 550 radnika.

KfW želi i park vjetroelektrana

Predstavnici Njemačke razvojne banke (KfW) su na sastanku u Doboju izrazili spremnost i za izgradnju parka vjetroelektrana na području jugoistočne RS.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da to predstavlja nastavak ranije saradnje sa KfW-om bazirane na izradi studije vjetropotencijala i drugim projektima.

Izvor Agencije