SREBRENICA  – Srebreničke borovnice su kvalitetne i veoma tražene na bh. tržištu. Upravo je na Guberu kod Srebrenice u toku sezona berbe borovnica, a pored Srebreničana koji prodajom ovog ukusnog voća ostvaruju dodatnu zaradu, ovih dana primjetan je i veliki broj berača iz drugih bh. opština.

Berači u jutranjim satima dolaze u berbu, a neki od njih ostaju i tokom cijelog dana. Dugogodišnji radnik na Guberu Milorad Kolović kaže da nije zapamtio veći broj berača kao ove godine.

“Berača je bilo iz Brčkog, Zvornika i Kravice, nema odakle ne dolaze da beru srebreničke borovnice. Kažu da borovnice nije lako brati, a kilogram prodaju od 15 KM pa nadalje. Nažalost, dosta njih borovnice beru češljanjem, a to ne bi smjeli raditi. Češljanjem se kida list te bi sljedeće godine urod mogao biti slab”, upozorava Kolović.

Ističe da neki na Guberu, gdje je nadmorska visina 560 metara kvadratnih, naberu i 10 kilograma borovnica dnevno.

“Nevjerovatno je koliko je berača ove godine koji se bore da zarade prodajom borovnica. Većina dobija narudžbe za određene količine i sigurni su da će nabrane borovnice i prodati”, dodaje Kolović.

Šef kabineta načelnika Opštine Srebrenica Vladan Milovanović kaže da tim koji je formirala Vlada RS radi u kontinutetu na implementaciji projekta revalitizacije Banje Guber.

“Tim radi intenzivno na tim aktivnostima, a uključeni su svi relevantni faktori u projekt. U narednom periodu ćemo imati konkretne korake”, potvrdio je Milovanović.

Izgradnjom banje Guber, Srebrenica može postati izvanredna turistička destinacija, a stvorit će se uslovi i za otvaranje novih radnih mjesta. (Fena)