BERLIN – Njemački izvoz porastao je na rekordni nivo prošle godine zahvaljujući većoj tražnji iz zemalja Evropske unije.

To je podiglo trgovinski suficit zemlje na rekordni nivo od 252,9 milijardi evra, saopštila je njemačka Savezna kancelarija za statistiku.

U protekloj godini najveća evropska privreda izvezla je robe u vrednosti od 1.207,5 milijardi evra, odnosno 1,2 odsto više nego 2015, dok je uvezla za 956,6 milijardi evra, što je porast od 0,6 odsto.

U 2015. godini spoljnotrgovinski suficit iznosio je 244,3 milijardi evra.

Ovi rezultati mogli bi da podstaknu kritike inače upućene Njemačkoj oko njene trgovinske razmjere koja se smatra previsokom i oko nedostatka reinvestiranja novca zarađenog od izvoza.

Najnovija kritika stigla je krajem januara od savjetnika američkog predsjednika Donalda Trampa, Pitera Navara koji optužuje Berlin da “iskorišćava” druge zemlje Evropske unije i SAD sa precenjenim evrom čime njemački proizvodi postaju konkurentniji.

Međutim u prošloj godini najviše je porastao njemački izvoz za Evropu koji se povećao 2016. na 707,9 milijardi evra ukupno, sa porastom od 1,8 odsto prodaje zemljama evrozone i 2,8 odsto drugim evropskim zemljama.

Izvoz drugim neevropskim zemljama, znači uključujući i SAD, koji je prvi komercijalni partner Njemačke, je zapravo neznatno pao prošle godine za 0,2 odsto na 499,6 milijardi evra.

Takođe Njemačka je smanjila svoj uvoz iz neevropskih zemalja za 1,7 odsto ali je za 1,8 odsto povećala uvoz iz Evrope.

Samo u mjesecu decembru 2016. godine njemački izvoz je pao 3,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz ostao nepromijenjen. B92

Centralna banka Njemačke: Iz SAD vraćeno 111 tona zlata

Njemačka Centralna banka vratila je iz njujorških trezora američkog Feda 111 tona zlata i time prije roka ispunila plan o vraćanju 300 tona, koje su Nijemci poslali u inostranstvo tokom “Hladnog rata”.

Prošle godine Nijemci su vratili 105 tona zlata iz Pariza.

Do sada su iz trezora francuske Centralne banke vratili 283 tona, a preostala je još 91 tona, koju “Bundesbanka” planira da vrati kući do kraja ove godine.

Procedura vraćanja pokrenuta je 2013. godine, a nakon što bude okončana 2020, u Frankfurtu će biti smještena polovina, od ukupno 3.378 tona njemačkih rezervi zlata.

Preostale zalihe biće većim dijelom u SAD, te u Velikoj Britaniji.

U Berlinu ističu da se u tim transferima ništa ne mijenja dolaskom Donalda Trampa na dužnost predsjednika SAD, navode njemački mediji. (Agencije)