BERLIN – Britanski izlazak iz Evropske unije, američke najave zaoštrene trgovinske politike, sankcije Rusiji i kapitalne kontrole u Kini natjerale su njemačke porodične kompanije da ponovno razmisle o svojim investicionim planovima u inostranstvu.

Kombinacija političkih i ekonomskih nesigurnosti koje su se pojavile u posljednjih godinu dana sve više predstavlja izazov za "Mittelstand" kompanije, odnosno male i srednje kompanije.

Zavidan potencijal
Kako piše Wall Street Journal, radi se o kompanijama koje su kičma njemačke privrede, a imaju i zavidan investicijski potencijal.  

Prema podacima Bundesbanke, kompanije s manje od 500 miliona evra godišnjih prihoda uložile su 2014. širom svijeta 138,3 milijarde evra. To je gotovo 13 odsto ukupnih inostranih investicija njemačkih kompanija. Međutim, trenutna situacija u svijetu baš i nije naklonjena investicijama manjih kompanija. Jedna takva kompanija je Krones koja proizvodi mašine za punjenje boca i pakovanje. Krones je u iduće dvije godine trebao uložiti 20 miliona evra u Kinu, SAD i subsaharsku Afriku. No, investicijski plan sada je na čekanju.

"Kompanije poput nas uvijek teško donose odluke o inostranim investicijama. U vremenima poput ovih, to je još više slučaj", ističe Klaus Gerlach, direktor međunarodnih operacija u Kronesu.

U proizvođaču kombajna Grimme Landmaschinenfabrik takođe su oprezni spram budućih investicija u svom dvogodišnjem investiciskom planu. Pokretanje male fabrike u Indiji i dalje je pod znakom pitanja, otkriva Sebastian Talg, direktor marketinga i prodaje. Grimme ima podružnice u Americi, Britaniji, Rusiji i Turskoj, a trenutno gradi i fabriku u Kini vrijednu 15 miliona evra što je poprilična investicija za tu kompaniju.

Rusko tržište, nekad vrlo lukrativno za njemačke male i srednje kompanije, sada je tek sjena nakon što je Evropska unija uvela Rusiji sankcije zbog aneksije poluoostrva Krim. Pogoršanje se bilježi i na turskom tržištu nakon pokušaja vojnog udara prošle godine. "Ekonomske i političke nesigurnosti pogoršavaju nastavak inostranih investicija, posebno za male i srednje kompanije", ističe Klaus Günter Deutsch, šef istraživanja u glavnom industrijskom udruženju, Bundesverband der Deutschen Industrie.  

Veliki i dalje investiraju
Razlog je u tome što su male kompanije po pravilu usmjerene na nekoliko inostranih tržišta, dok velike kompanije posluju doslovno globalno. Kako ocjenjuje Klaus Günter Deutsch, iz tog je razloga upitno koliko su inostrane investicije malih kompanija u ovom trenutku održive. S druge pak strane, velike kompanije poput Volkswagena, Siemensa ili BMW-a ističu kako ne vide razloga za suspenziju ili značajnije mijenjanje svojih investicionih planova.

Slično važi i za nešto manje kompanije koje ipak prelaze opseg srednjih kompanija. Tako metaloprerađivačka kompanija Hugo Kern und Liebers s godišnjim prihodima od 700 miliona evra namjerava u potpunosti realizovati investicioni plan za 2017. godinu. Od ukupno 54 fabrike, Kern-Liebers ima 35 pogona izvan Njemačke. Kompanija godišnje ulaže šest do sedam odsto godišnjih prihoda, a inostrane investicije čine većinu. Nova fabrika u Češkoj biće otvorena u maju, a u julu se očekuje otvaranje fabrike u Kini. Kern-Lieber posluje i u Meksiku, snabdjevajući dijelovima tamošnje proizvođače automobila.

"Rizik se povećao, ali smo te investicijske odluke donijeli prije nekoliko godina", pojašnjava Hans-Jochem Steim, predsjednik Nadzornog odbora Kern-Liebera. (Poslovni.hr)