BERLIN – Njemačka će najvjerovatnije pozajmiti dodatnih 62 milijarde evra više nego što se ranije procjenjivalo, a sve kako bi uspjela da isfinansira svoj stimulativni paket koji je već bio “težak” 130 milijardi evra kako bi se izborila sa krizom nastalom pandemijom virusa korona.

Izvori iz ministarstva finansija kažu da će dodatni iznos koji Njemačka planira da posudi povisiti iznos paketa pomoći na 218 milijardi evra.

Inače, dug njemačke vlade trenutno stoji na 2 500 milijardi evra, što predstavlja oko 60% BDP-a ove zemlje.

Ipak, u svakom slučaju to je najniži omjer kada je riječ o velikim ekonomijama evrozone, a znatno je ispod Francuske i Italije, koje imaju omjer duga i BDP-a od oko 97% i 131%.

Kancelarka Angela Merkel i njen kabinet planiraju donijeti drugi dopunski budžet za finansiranje mjera podrške najvećoj evropskoj ekonomiji,

Podsjećanja radi, njemački ministar finansija Olaf Šolc je prije par dana najavio da razmišlja o dodatnom zaduživanju radi finansiranja paketa državnih paketa za pomoć i podsticaje.

Plan o novom zaduživanju zapravo potvrđuje da se radi o ogromnom fiskalnom zaokretu Njemačke, koja od nekadašnjeg evropskog prvaka štednje postaje jedan od najvećih potrošača u okviru napora evrozone da suzbije negativne ekonomske efekte pandemije virusa korona. Dodatno zaduživanje došlo bi povrh dopunskog budžeta u vrednosti 156 milijardi evra dogovorenog u martu, koji će se finansirati zaduživanjem vlade u Berlinu.

Ministarstvo finansija želi pojačati finansijske rezerve kako bi se moglo bolje reagovati na nepredviđene događaje u drugoj polovini godine.

Iz ministarstva finansija kažu da je novo zaduženje dio fiskalne politike sa ciljem prevazilaženja krize nastale pandemijom virusa korona.

“To je novac koji će biti dobro utrošen. Danas je to dug, a već sutra će to biti vraćeno kroz poreske prihode”, kažu u ministarstvu finansija.

Njemačka vlada, koja još od 2014. godine ignoriše apele da potroši više i investira više, iznenadila je sve kada je u martu najavila jedan od najobimnijih paketa za pomoć privredi.

Paket, koji podrazumijeva injekcije keša, garancije za zajmove kao i šemu koja se odnosi na manje radnih sati, ima za cilj da zaštiti kompanije i radna mjesta u krizi koja je pogodila cijeli svijet.

Njemačka je trenutno u fazi izlaska iz blokade jer prema posljednjim informacijama virus je pod kontrolom.

Vlada procjenjuje da će njemački odnos duga prema BDP-u ove godine skočiti na više od 75 odsto sa nivoa od nešto ispod 60 procenata 2019. godine, što se nije dogodilo još od vremena globalne finansijske krize pre više od jedne decenije. (THE LOCAL, https://www.thelocal.de/20200615/berlin-to-borrow-2185-bln-euros-to-fund-virus-stimulus)