OSLO – Norveška će ove godine oštro povećati potrošnju iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi pomogla privredi pogođenom pandemijom virusa korona, objavila je u utorak vlada.

Revidirani budžet ministarstva finansija pokazao je da će iz fonda ove godine povući rekordnih 419,6 milijardi norveških kruna (40,6 milijardi dolara) ili 4,2 posto vrijednosti toga fonda 1. januara ove godine.

U oktobru prošle godine ministarstvo je procijenilo da će iz fonda povući 243,6 milijardi kruna ili 2,6 posto vrijednosti.

Novim će iznosom prvi put u više od deset godina biti probijen zacrtani plafon godišnje potrošnje, utvrđen na tri posto vrijednosti fonda. Plafon se smije probiti samo u teškim vremenima za privredu, podsjeća Reuters.

Dodatna potrošnja amortiziraće manjak prihoda od poreza a biće usmjerena i u mjere ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije, poput dodatnih naknada za nezaposlenost, novčane podsticaje za kompanije i podsticaje za investicije u naftnoj industriji, objavilo je ministarstvo.

Iduće godine vlada planira uvesti i novi porez sektoru ribarstva, drugom najvećem sektoru norveške privrede, nakon naftnog.

Porez od 0,40 kruna po kilogramu ribe plaćaće se od 2022. godine i donositi budžetu lokalnih i regionalnih vlasti oko 500 miliona kruna godišnje, predviđaju u ministarstvu finansija.

Statistički ured odvojeno je u utorak objavio da je gospodarstvo u ožujku smanjeno za 2,1 posto na mjesečnoj razini a u prvom tromjesečju za 6,9 posto.

Ministarstvo za ovu godinu predviđa pad privrede od četiri posto. Centralna banka prošle je sedmice po prvi put smanjila ključnu kamatnu stopu na nula posto, podsjeća Reuters.

Stabilizacijski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara a ulaže prihode od nafte u inostranedionice, obveznice i nekretnine. Vrijedan je oko 190 hiljada dolara po stanovniku.