BANJALUKA – Najveća primanja ove godine u BiH imali su notari, koji mjesečno zarade više od 14 prosječnih plata, odnosno 11.578 maraka u prosjeku, a imaju i godišnje bonuse od 96.779 KM i prosječnu 13. platu koja iznosi 4.933 KM.

Prema istraživanjima koje je sproveo portal Posao.ba, osim notara, najvišu prosječnu platu u BiH imali su i stanovnici zaposleni na menadžerskim pozicijama, sa prosječnim mjesečnim primanjima od 4.608 maraka, ekonomski i finansijski menadžeri sa 3.360 maraka, te lizing direktori sa platom od 3.045 maraka.

Visoke plate u ovoj godini imali su i inženjeri i softverski inženjeri sa 1.647 maraka mjesečnih primanja, kao i inženjeri telekomunikacija sa platom od 1.623 marke.

Prema istraživanjima portala Posao.ba, trinaestom platom u BiH se može pohvaliti tek 12 odsto ispitanika, od oko 15.700, koliko je učestvovalo u istraživanju, a bonuse tokom godine primilo je tek 14 odsto ispitanih.

Istraživanja pokazuju da najbolje prolaze zaposleni u nevladinom sektoru jer oni najčešće primaju 13. platu, i to njih 20 odsto, koja je takođe i najviša i u prosjeku iznosi 1.167 maraka, a poslije njih slijede strane kompanije, gdje 17,5 odsto zaposlenih ima 13. platu u prosjeku od 867 maraka.

Prema istraživanju, bonuse najčešće primaju zaposleni u državnim kompanijama i institucijama, njih 20 odsto, zatim oni koji rade u stranim kompanijama 18 odsto, udruženjima i nevladinim organizacijama 15 odsto, dok devet odsto zaposlenih u domaćim privatnim firmama primaju bonuse.

Najviše bonuse tokom godine primaju zaposleni u udruženjima i nevladinim organizacijama, u iznosu od 1.656 KM, dok su na drugom mjestu zaposleni u stranim kompanijama koji primaju bonuse u iznosu od 1.373 KM.

Prema rezultatima istraživanja, godišnji bonus izvršnih direktora u BiH u prosjeku iznosi 5.274 KM, a slijede ih direktori prodaje, koji pored fiksne plate dobiju oko 2.984 KM bonusa. Menadžeri ljudskih resursa godišnje primaju oko 2.880 KM bonusa, a prodavači osiguranja 1.990 KM.

Što se tiče područja u kojem posluje kompanija, zaposleni u firmama koje se bave pravnim aktivnostima najčešće dobijaju i 13. platu (27 odsto) i bonuse tokom godine (23 odsto).

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić rekao je da notari na osnovu zakonskih okvira imaju zagarantovana primanja.

– Činjenica je, nažalost, da se ova ogromna primanja stiču na račun sirotinje, koja je prinuđena da plati određene usluge u određenim iznosima, kako su propisani, a sve iz razloga što je zakonska regulativa napravljena tako da je notarima omogućila monopolsku poziciju – istakao je Milić i dodao da visoke plate, pored notara, primaju i stanovnici koji su zaposleni u revizijama i advokatskim uslugama, gdje većina njih i skriva svoje zarade.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS Duško Jandrić rekao je da su trenutne plate notara u Srpskoj enormno visoke.

– Za većinu stanovnika to je ogromna suma, pogotovo kada se uporedi sa platom policajca koji mjesečno zarađuje 800 maraka, a obavlja težak i odgovoran posao – rekao je Jandrić i dodao da je većini radnika u Srpskoj ove godine smanjena plata.

Beneficije

Kada su u pitanju nefinansijske beneficije, najfleksibilnije radno vrijeme imaju programeri i IT stručnjaci, izvršni direktori, marketing i projekt menadžeri. Službeni mobilni telefon, laptop i automobil najčešće dobijaju menadžeri, odnosno zaposleni u višem menadžmentu, te komercijalisti. Profesori, inženjeri telekomunikacija i prevodioci imaju najviše dana dodatnog godišnjeg odmora.

Izvor Agencije