BANJALUKA – Novi vlasnik banjalučke robne kuće “Boska”, beogradski konzorcijum “Zekstra – Delta”, predložio je radnicima ove robne kuće da im isplati sva potraživanja za 2006. i 2007. godinu, te 80 odsto potraživanja za 2008. godinu, izjavio je predsjednik Sindikata trgovine i turizma RS Goran Savanović.

“Ranije je prijedlog novog vlasnika bio da se radnicima isplati 70 odsto potraživanja i prekine radni odnos. Mi smo za ovu i prošlu godinu predložili isplatu 90 odsto potraživanja, i na kraju smo postigli kompromis da to bude 80 odsto. Radnicima će se povezati radni staž, penziono i zdravstveno osiguranje. Imaće prava da se, po osnovu tehnološkog viška, prijave na Zavod za zapošljavanje i ostvaruju svoja zakonska prava”, pojasnio je Savanović.

Nakon sastanka predstavnika Sindikalne organizacije Robne kuće “Boska” i Konzorcijuma “Zekstra – Delta” u Banjaluci, Savanović je rekao da će se svaki radnik pojedinačno izjasniti o ovom prijedlogu, a oni radnici “Boske” koji prihvate ponuđene uslove potpisaće sporazum kojim se odriču tužbi protiv ovog preduzeća za dosadašnje neizmirene obaveze.

Radnici će se ugovorom obavezati i da su time u potpunosti namireni i da odustaju od dodatnih zahtjeva.

U “Boski” je zaposleno 235 radnika koji nisu primili 25 plata, nije im uplaćivan topli obrok, naknada za prevoz, niti doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje.

Konzorcijum “Delta-Zekstra” kupio je oko 58 odsto akcija “Boske” za tri miliona evra. Privatizacionim ugovorom obavezao se i na investicije u istom iznosu, te izmirenje svih obaveza “Boske” koje prelaze 13 miliona KM.

Izvor Agencije