RIM  – Italijanska vlada odobrila je novi finansijski paket pomoći privrednicima pogođenim najnovijim restriktivnim mjerama u borbi sa epidemijom korona virusa, samo nekoliko sati pošto je registrovan novi dnevni crni rekord oboljelih i skočio broj umrlih.

Kako prenosi Rojters, premijer Ðuzepe Konte i ministar ekonomije Roberto Gualtijeri saopštili su u utorak na konferenciji za medije u Rimu da će za razne oblike pomoći privredi biti izdvojeno 5,4 milijardi evra.

“Vlada je donijela uredbu koja će obezbijediti hitnu kompenzaciju sektorima koje su trenutno u najtežoj situaciji”, rekao je Konte.

Ranije je Ministarstvo zdravlja objavilo je da je prema posljednjim podacima, novooboljelih od korona virsa 21.994, a da je umrla 221 osoba, što je prvi put od sredine maja da je u jednom danu preminulo više od 200 ljudi.

Premijer Konte je u nedelju naredio zatvaranje barova i restorana u 18 časova, potpuno zatvaranje gimnastičkih sala, bioskopa i bazena, što je izazvalo proteste u zemlji.

Rojters dodaje da su istovremeno dok su Konte i Gualtijeri govorili u premijerovom kabinetu, oko 200 krajnjih desničara nedaleko od vlade, na Pjaca del Popolo, sukobilo s policijom.

“Razumijemo patnje i ekonomske teškoće, ali nasilje se ne može opravdati i mislim da ga svi dobri italijanski građani ne mogu opravdati”, rekao je Konte.

Rojters prenosi i procjene da nove mjere neće povećati planirani deficit BDP-a od 10,5 odsto, a Gualtijeri tvrdi da italijanske javne finansije dobro stoje i da ovim novim mjerama neće biti ugrožene.