BANJALUKA – Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2009. godini stupiće na snagu od četvrtka, 23. jula, a najznačajne izmjene odnose na ukidanje minimalne (200 kilograma) odnosno, maksimalne (600 kilograma) količine proizvedenog mlijeka po muznom grlu mjesečno za ostvarivanje prava na premiju.

“U prelaznom periodu, koji važi do 31. jula, premija za mlijeko obračunavaće se u iznosu od 0,20 KM po kilogramu proizvedenog mlijeka. Od 1. avgusta počeće primjena Pravilnika o kontroli svježeg sirovog mlijeka, po kome će visina premije za mlijeko, biti obračunata po kvalitetnim klasama, dok će premija za kilogram proizvedenog mlijeka ekstra klase iznositi 0,20 KM, za prvu klasu 0,18 KM, drugu 0,16 KM i treću 0,14 KM”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Izmjenama Pravilnika predviđeno je da pravo na premiju za proizvodnju kvalitetno priplodnih junica proizvođači iz razvijenih i srednje razvijenih opština, mogu ostvariti ako u toku godine, umjesto četiri, odgoje minimalno dva grla, a proizvođači iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, umjesto dva, minimalno jedno grlo.

Pravo na podsticaj za kupovinu novih traktora proizvedenih u Srbiji od proizvođača IMT, IMR i Metaloprerada imaju registrovani poljoprivredni proizvođači koji uz zahtjev prilože fakturu ili kopiju fakture, fiskalni račun i ovjerenu kopiju saobraćajne dozvole u koju je unesena zabrana otuđenja traktora u roku od tri godine od dana registracije traktora.

Proizvođači imaju pravo na podsticajna sredstva u iznosu od 1.000 KM, za kupljene traktore do 50 konjskih snaga i 5.000 KM za traktore sa više od 50 konjskih snaga.

Izvor Agencije